Rokotejakelussa hetkellinen katkos – Ikaalisissa otetaan vastaan yli 80-vuotiaiden kuntalaisten ajanvaraussoittoja

Kuva: UutisOivan arkisto

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN.  Koronavirusrokotusten antaminen on edennyt kunnissa, mutta rokotteiden jakelu katkeaa Pirkanmaalla hetkellisesti.

Katkos johtuu siitä, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on saanut tällä viikolla ennakoitua vähemmän Pfizerin-Biontechin koronarokotetta.
Toimitusten pienentyminen johtuu Pfizerin Euroopan-tehtaan toimitusvaikeuksista, joiden takia osa sairaanhoitopiireistä on saanut rokotteita ennakoitua vähemmän.

Ikaalisissa yli 80-vuotiaat voivat soittaa ajanvaraukseen. Tarkemmat tiedot löydät selaamalla juttua alaspäin.
Hämeenkyrössä uusia rokotusaikoja annetaan, kun rokotteen saatavuudesta tiedetään enemmän.

Hämeenkyrössä koronanäytteenoton ja infektiovastaanottojen, akuuttiosaston sekä ensihoidon henkilöstö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.
Myös ympärivuorokautisen hoivakotien asukkaat ja henkilöstö sekä kunnan yksityisten ympärivuorokautisen hoivan yksiköt ovat saaneet rokotuksen.
Seuraava rokoteannos annetaan 3–6 viikon kuluessa ensimmäisestä rokotteesta.

Myös Ikaalisissa infektiopotilaita hoitavan ja koronatyöhön osallistuvan henkilökunnan sekä ikäihmisten asumispalveluyksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset on saatu hyvälle tasolle, kaupunki tiedottaa.

Hämeenkyrö

Hämeenkyrössä uusia rokotusaikoja annetaan vasta sitten, kun rokotteen saatavuudesta on lisää tietoa. Jo sovitut rokotusajat ovat voimassa.

Kun uusia aikoja on saatavilla, ajan voivat varata yli 80-vuotiaat kuntalaiset. Käytännössä tämä tarkoittaa kuntalaisia, jotka ovat syntyneet vuonna 1941 tai sitä aiemmin.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Hämeenkyrössä ajan voi varata sähköisesti tai puhelimitse numerosta 03 565 23 520 tai 041 730 17 58.

Jokainen rokotettava tarvitsee kaksi rokoteannosta. Aika toiseen rokotukseen annetaan ensimmäisellä rokotekäynnillä.

Seuraavaksi ajanvaraus avautuu 70 ikävuoteen asti.

– Ilmoitamme erikseen, milloin riskiryhmiä aloitetaan rokottamaan, Hämeenkyrö tiedottaa.
Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa henkilöt, joilla on vaikea munuais- ja maksasairaus, krooninen vaikea keuhkosairaus tai sepelvaltimotauti.

Kotihoidon asiakkaiden rokotukset hoidetaan omana kokonaisuutenaan, heille ei ole erillistä ajanvarausta.

– Näiden ryhmien jälkeen alkaa yli 16-vuotiaiden henkilöiden rokottaminen. Tämän ryhmän aikana alkavat myös niin sanotut massarokotukset. Nämä päivät ilmoitetaan heti, kun saamme riittävästi rokotetta. Rokottamisen aikatauluun vaikuttaa rokotteiden saatavuus, Hämeenkyrö tiedottaa.

– Tilanteet voivat muuttua nopeasti. Tiedotamme järjestelyistä, aikatauluista ja muutoksista heti, kun saamme uutta tietoa, kuitenkin vähintään kerran viikossa, kunta lupaa.

Kunnassa ryhdytään rokottamaan sovittuja kotihoidon asiakkaita ensi maanantaina 25. tammikuuta.

Ikaalinen

Ikaalisten aikuisneuvola ottaa  vastaan ajanvaraussoittoja koronarokotetta varten yli 80-vuotiailta kuntalaisilta, vaikka uusia aikoja ei tällä hetkellä pystytä antamaan.

Ajan voi varata numerosta 03 450 1516. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

– Keräämme listalle ne yli 80-vuotiaat kuntalaiset, joille aikaa ei ajanvaraussoiton yhteydessä pystytä antamaan. Heille soitetaan aika rokotukseen heti kun saamme lisää rokotteita, Ikaalinen tiedottaa.

Jokainen rokotettava tarvitsee kaksi rokoteannosta. Ajanvarauksessa annetaan molempien rokotteiden rokotusajat.

Kaikki jo annetut koronarokoteajat ovat voimassa.

– Kuntalaiset ovat varanneet aikoja rokotuksia varten erittäin aktiivisesti, hienoa. Tästä johtuen ovat puhelinlinjamme olleet välillä ruuhkautuneet. Pahoittelemme, jos emme ole pystyneet vastaamaan takaisinsoittopyyntöön saman päivän aikana. Vastaamme jokaiseen jätettyyn takaisinsoittopyyntöön viimeistään seuraavana arkipäivänä, Ikaalinen lupaa.

Kaupunki on kotihoidon piirissä oleviin ikäihmisiin erikseen yhteydessä ajanvarauksen sopimiseksi.

Tammi-helmikuun vaihteessa rokotukset laajenevat Ikaalisissa edelleen THL:n yleisen ikäryhmäjärjestyksen mukaisesti. Rokotukset aloitetaan yli 80- vuotiaista, seuraavaksi 75-79- vuotiaat ja sitten 70-74- vuotiaat.

– Tiedotamme välittömästi, kun rokotuksissa päästään seuraavaan vaiheeseen ja uudet ryhmät tulevat rokotusvuoroon, Ikaalinen tiedottaa.

Rokotukset keskitetään Ikaalisissa ensisijaisesti sosiaali- ja terveyskeskukseen, koska rokoteaine on kuljetuksissa herkästi vaurioituvaa ja menettää siten tehoaan.

Kaikki rokotukset annetaan ainoastaan ajanvarauksella.

– Toivomme kuntalaisilta kärsivällisyyttä odottaa oman ikäryhmänsä rokotushetkeä, Ikaalisista sanotaan.

 

Anne Salminen