Riitta-Liisa Viitaniemi on Vuoden kimalainen

vuoden kimalainenRiitta-Liisa Viitaniemi palkittiin Vuoden kimalainen -tunnustuksella erityisesti hänen työstään kalevalaisen kulttuurin hyväksi.

IKAALINEN. Opettaja, Ikaalisten Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja Riitta-Liisa Viitaniemi on Vuoden kimalainen. Valinta julkistettiin viime sunnuntaina Ikaalisten laivarannassa järjestetyssä perinteikkäässä Kesän valosta kynttilään paloon.

Viitaniemi teki lähes 40 vuoden opettajan uran ennen eläköitymistään vuonna 2002. Hän työskenteli yhdessä aviomiehensä Teuvo Viitaniemen kanssa luokanopettajana Parkanossa. Kuivasjärven koulussa hän opetti vuodesta 1962 aina koulun sulkemiseen saakka vuonna 1999. Vielä sen jälkeen hän työskenteli opettajana Parkanon keskustan koulussa.

Hämeenlinnassa syntynyt Viitaniemi tuli Ikaalisten Kovelahteen aviomiehensä Unnanmaan kotitilan emännäksi vuonna 1962. Perhe asui kuitenkin vanhempien työn takia pitkään Parkanossa. Kovelahdesta tuli perheen kotipaikka vuonna 1997.

Viitaniemen valinnassa Vuoden kimalaiseksi perusteena on erityisesti hänen ansiokas toimintansa kalevalaisen kulttuurin hyväksi.
– Olen saanut jo lapsuudesta asti vaikutteita kauneuden vaalimiseen, hän kertoo.

Viitaniemen isä kaatui sodassa ennen kuin Riitta-Liisa syntyi. Äiti avioitui uudelleen myöhemmin.
– Sain hyvän isäpuolen. Hän oli opettaja, taiteilija ja valokuvaaja. Hän työskenteli aikoinaan Kuusamossa, ja sen myötä me lapsetkin saimme rakkauden luontoon ja Lappiin. Hän opetti meitä tekemään taidetta ja etenkin näkemään luonnon valtaisan väripaletin.

Isäpuolen vanhemmat pitivät kirjakauppaa Ähtärissä.
– Sen myötä kirjallisuus tuli vahvasti elämääni jo pienenä. Kymmenvuotiaana sai joululahjaksi Satu-Kalevalan. Se oli ensimmäinen kosketus Kalevalan maailmaan. Isäni rintamajäämistöstä sain venäjänkielisen Kalevalan. Kielestä en ymmärtänyt mitään, mutta teoksen kuvat puhuttelivat.

Koulun sivukirjastosta Viitaniemi ahmi lukemista. Hän välillä tuurasi myös sivukirjaston pitäjänä toiminutta isäpuoltaan.

 

Perinne elää vahvana

Kalevalaharrastus sai lisää pontta, kun hän liittyi Ikaalisten Kalevalaisiin Naisiin vuonna 2007.
– Olen ollut jo pitkään kiinnostunut Ikaalisten  historiaan ja kulttuuriin vaikuttaneista henkilöistä ja tapahtumista. Minulla on melkoisesti näihin liittyviä lehtijuttuja sisältäviä leikekirjoja.

Viitaniemen innostus kalevalaiseen kulttuurin huomattiin pian, ja vuotta myöhemmin hän valittiin yhdistyksen hallitukseen puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä hän on edelleen.
– Lupauduin tehtävään sillä ehdolla, että yhdessä tehdään. Se ehto on pelannut. Meillä on upea yhteishenki. Jäsenissämme on eri-ikäisiä ja monen eri alan taitajia. Nautimme runoista, kirjallisuudesta, taiteesta, musiikista ja kulttuurien kirjosta.
– Hienoa on myös, että pienestä yhdistyksestä on kasvanut jo noin 70 jäsenen yhdistys.

Yhdistys teki taannoin jäsenilleen kyselyn.
– Se tuotti valtavasti uusia ideoita toimintaamme.

Kalevalan perinne elää edelleen vahvana.
– Sitä perinnettä nykypolvi on osannut hienosti jatkaa muun muassa taiteessa, musiikissa ja käsitöissä.
– Omassa yhdistyksessämme haluamme luoda erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia vanhan ja uuden kohtaamiselle. Meille on tärkeää myös paikallinen perinne ja kädentaidot.

Ikaalisten yhdistys on saanut toiminnastaan valtakunnallistakin arvostusta.

Kalevalaisten Naisten Liitto valitsi yhdistyksen vuonna 2012 Vuoden yhdistykseksi.

Terhi Palonen