Pyöräsuunnistusta tehtiin tutuksi Kyrösjärven seudulla

Ennimaria Järventausta, Sisu ja Pasi Kangassalo, Johanna Naskali, Elisa Tuomisto, Liisa Naskali ja Pekka Niemensivu lähdössä harjoitusradalle.

IKAALINEN/PARKANO. Suunnistusseura Kyrös-Rasti sai keväällä mukavan yllätyksen.
– Seuramme sai vapun tienoilla ilouutisen, kun tukihakemuksemme oli mennyt läpi. Saimme Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea pyörä- ja hiihtosuunnistuksen kehittämiseksi Kyrösjärven seudulla, sanoo Elisa Tuomisto.

Hän toimii projektin vetäjänä. Projekti alkoi viime lauantaina Kuninkaanlähteellä.
– Pyysimme Kankaanpään Suunnistajia opastamaan pyöräsuunnistukseen. Heillä on hyvä kokemus tähän lajiin. Saimme perusteellisen luennon sekä käytännön harjoituksen, jatkaa Tuomisto.

Tuki tullaan käyttämään muun muassa karttatelinehankintoihin, koulutuksen hankkimiseen sekä karttojen tekoon.
– Tavoitteena meillä on tänä kesänä saada pari pyöräsuunnistuskarttaa. Niissä kuvaus on erilainen kuin tossusuunnituksessa. Suunnitelmissa on saada kesän aikana lauantain kaltaista koulutusta pyöräsuunnistuksen saloihin, Tuomisto sanoo.

Koulutusta ja karttojen tekoa pyritään saamaan seurayhteistyönä Kankaanpään Suunnistajien kanssa.
– Meillä on ollut hyvä yhteistyö aikaisemminkin ja nyt on hyvä hyödyntää heidän osaamistaan tähän lajiin. Pekka Niemensivu piti alustuksen aiheeseen.

– Vaikka tässä ajetaan uria pitkin, niin vauhdissa se ei ole niin helppoa. Suunnistuksen erikoispiirteenä ovat nopeat ratkaisut, pyörän käsittelytaito ja kyky kartanlukuun vauhdissa, opasti Niemensivu.

Alustuksen jälkeen oli muutaman kilometrin pyöräsuunnistus lajin kartalla.
– Meillä Kyrösjärven seudulla hyviä maastoja ovat tähän lajiin lentokentän sekä Lintuharjun maasto. Varmaankin aloitamme niistä ja saamme harjoittelun käyntiin täällä paikallisesti. Tavoitteena on saada alueelta parikymmentä harrastajaa ja sitä kautta kisailijaa, kertoo Elisa Tuomisto.

Hänen apunaan on aktiivisesti seuratoiminnassa mukana oleva Ennimaria Järventausta. Lähiajan tavoitteena on pienellä porukalla osallistua Nouskin järjestämään Jämin pyöräsuunnistuskilpailuun.
– Yritämme saada sen kisan jälkeen ratoja käyttöön harjoituksiimme, niin jokainen halukas pääsee rauhassa tutustumaa lajiin. Samalla tässä saadaan hyvää seurayhteistyötä sekä alueita yhdistävää toimintaa. Halukkaat mukaan, Tuomisto kannustaa.

 

Jari Vaara