Pullapuhetta

vieraskynä kolumnisti kolumni vieraileva kirjoittaja uutisoiva

 

 

Äiti ja tyttäret WhatsApp -ryhmässä otettiin kantaa pullataikinaan. Aihe tällä kertaa hiivaleipäjauhojen lisääminen vehnäjauhoihin ja gluteeniton taikina. Äiti aloitti ja tyttäret mukana kokeilemassa ja kommentoimassa. Viisas tytär viestitti: ongelmaratkaisussa luovuus on elämän suola ja kevyet ajatukset! Totesimme yhdessä hymiöillen: onko tähän maailman aikaan mitään tärkeämpää kuin pullapuhe.

Tätä ennen olemme eläneet kuuman kesän. On voinut uida ja vesijuosta järvessä. Tämä kuumuus on herkistänyt meitä herkempiä. Tässä tarkoitan myös heitä, joille kuumuus on suorastaan hengenvaarallista. Itsellä kuumuus on laajentanut ajatusta luonnonvesien kunnosta ja esimerkiksi maailman merien muovimääristä. Kuumuudessa ei aina ole jaksanut ajatella olevansa vain pieni ihminen, pieni vaikuttaja. Maailmantuska pyrkii painamaan hartioilla. Miten selvitä kohtuudella?

Yksi tärkeä asia ekstempore-kotipuuhissa on omien synkkienkin ajatusten siirtäminen käsillä tekemiseen. Tulokseen heti. Kiitos käsille, ne pelastavat meidät monesta. Ollessa työelämässä mielenterveyskuntoutujien kanssa voi yhdessä iloita, kun voimia riitti esimerkiksi kodin hoitamiseen ja ruoanlaittoon. Itsestä se ei tuntunut työltä, koska niin uskottava metodi se on.

Tämä aika asettaa kovasti haasteita tavalliselle ihmiselle. Tieto lisää tuskaa ei ole klisee, vaan totta. Mutta tietämätönkään ei halua olla. Kaikenlaisen turhan siivoamiseen kodissa on pakko alkaa, jos ei ole jo alkanut. Suuressa kirjassa lukee; jos sinulla on kaksi ihokasta, anna toinen tarvitsijalle. Aivan esihistoriallinen ohje. Mutta ei ole. Mehän kierrätämme, annamme pois ja ostamme kirpparilta ja rahat menevät tarvitsevalle.

Tarpeellista hetken helpotusta tuo Kyröskosken kierrätyspaikka. Nämä hyvänomantunnonastiat muoville, metallille, paperille ja lasille. En voi kyllin iloani ilmaista, ihan aina on hyvä mieli, kun sieltä tulee. Siellä konkretisoituu viimeistään mitä kaikkea turhaa pakkausmateriaalia ennen laitoimme roskapussiin.

Olen täällä törmännyt ihmisiin, ketkä ovat koko elämänsä kompostoineet, kierrättäneet. Hyvät heille, nyt kaverien määrä on lisääntynyt.

Mielenhoidollisia asioita on muitakin. Esimerkiksi sukujuhlat. Vanhin sisko täyttää 80 vuotta. Lukevalle olen keksinyt hyvän kirjan. Kari Hotakaisen elämänkerran, Tuntematon Kimi Räikkönen. Edellinen kirjalahja hänelle oli Teemu Selänteen elämänkerta. Ihailen häntä, ei mieti vanhenemista, elää tätä päivää.

Pyrkimys tulla toimeen omantuntonsa äänen kanssa on pettymyksiä täynnä. Mahdottoman edessä on hyvä, kun on ystäviä kannustamaan realismiin, armollisuuteen ja keveyteen. Esimerkiksi viimeksi, kun ostimme yhdessä uuden vaatteen, laitoin omani nimeksi Maailmantuskan mekko. Huumori yhdessä, naurunkäkätys se on melkein pullapuhetta.

Yhtä tärkeää!

 

Maija Lehtinen

Kirjoittaja on kyröskoskelainen ihmisten ja ympäristön tarkkailija.