Postinjakelu kaipaa uudistamista

Pääkirjoitus 27.2.2020

 

Taajamien postilaatikoilla käy tällä hetkellä jakaja kahdesti päivässä. Ensin varhaisjakaja aikaisin aamulla ja myöhemmin päivällä tai illalla päiväpostin jakaja. Meidän seudullamme Posti otti Alma Manun jakeluliiketoiminnan haltuunsa vuoden vaihteessa, joten nykyään Postin jakajat kiertävät lenkin kahdesti päivässä.

Medialiiton IROResearch Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista tukee ehdotusta, että kirjeet, aikakauslehdet ja muu päiväposti jaettaisiin taajamissa jo varhain aamulla yhdessä sanomalehtien kanssa. Sanomalehtien aamujakelun ja postin päiväjakelun yhdistämisellä saataisiin helposti laskettua jakelun kustannuksia.

Posti on ilmoittanut aloittavansa jakelun yhdistämisen kokeilun joillakin alueilla. Myöhemmin kokeilun laajentaminen on mahdollista alueilla, joissa Posti hoitaa myös varhaisjakelua. Meidän seutumme kuuluu näihin.

Kaksinkertaisesta jakelusta luopumisen voisi ajatella olevan helppo päätös. Yhdistämällä jakelut yhdelle kierrokselle säästettäisiin paitsi kuluja, myös ympäristön kuormitusta. Lisäksi jakelu selkeytyisi, koska tällä hetkellä perinteisen sanomalehden lisäksi osa muustakin postista tulee jo varhaisjakelussa, osa päiväjakelussa.

Postin toiminta on jo pidemmän aikaa kuohuttanut suomalaisia monella eri tapaa. Ongelmia on muun muassa postin jakelun nopeudessa, sillä aiemmin seuraavana päivänä perillä ollut lähetys voi olla matkalla päiviä, eikä lehtien jakelu enää tapahdu ilmestymispäivänä, vaan jopa viikkoa myöhemmin. Postia myös häviää matkalle ja sitä jaetaan vääriin osoitteisiin. On aivan selvää, että jotain Postin palveluille on tehtävä, jotta suomalaiset voisivat saada luottamuksensa postilaitokseen takaisin. Postia tarvitaan Suomessa tulevaisuudessakin, vaikka jaettavan määrä onkin laskusuunnassa. Eikä pidä sulkea silmiä siltä, että osa jakelun vähenemisestä johtuu auttamatta siitä, että Postin luotettavuus on kärsinyt isoja kolauksia.

Voisiko jakelukierrosten vähentäminen olla ensimmäinen askel siihen, että postinjakelu palaisi vanhalle hyvälle mallille?

 

Katri Linnikko

päätoimittaja