Postilakko tuo yrittäjälle lisäkuluja

Kyröskoskella asuvan Viinamäen perheen arjessa postilakko ei näy. Lotta-äidin sylissä puolitoistavuotias Ville ja oikealla kolmevuotias isosisko Venla. Lisäksi sisarusparveen kuuluvat Villen kaksosveli Väinö ja neljävuotias esikoinen Vilppu. Lehtitilaukset ovat tauolla, koska perheessä luetaan pääasiassa lastenkirjoja.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. Modus Musiikki Oy:n yrittäjä, säveltäjä Matti Murto käyttää Postin palveluja normaalisti lähes päivittäin.
– Lähetän asiakkaiden verkkokaupasta tilaamia tuotteita, esimerkiksi nuotteja ja oppikirjoja keskimäärin ehkä 10–15 kirjettä viikossa.

Lakon alettua Murto on siirtynyt käyttämään Matkahuollon pakettipalvelua, mikä aiheuttaa hänelle ja hänen asiakkailleen lisäkustannuksia.
– Se toki tuntuu vähän erikoiselta, että 200 gramman kirje pitää lähettää kahden kilon paketin hinnalla, Murto hymähtää.

Verkkokaupasta nuotteja ostavia asiakkaita on myös ulkomailla, ja heidän palvelemisensa meneillään oleva lakko käytännössä estää.

Vaikka lakko aiheuttaa Murrolle lisäkuluja ja tilausten viivästyksiä, hän sanoo sympatioidensa olevan Postin työntekijöiden puolella.
– Postin toiminnassa tärkeintä on mielestäni palvelun toimivuus, ei voiton maksimointi.

Itsekin jo eläkeiässä oleva yrittäjä pohtii kuljetuspalveluiden käytettävyyttä ja sujuvuutta myös ikäihmisten näkökulmasta.
– Lähetettävän postipaketin postimaksua ei voi maksaa palvelupisteellä, vaan se pitää hoitaa ennakkoon netissä. Sujuukohan moinen ihan kaikilta seniorikansalaisilta, vai pitäisikö olla mahdollisuus maksaa lähetys palvelupisteen tiskillä, Murto kysyy.

”Postilakkoa ei juuri huomaa”

Toista viikkoa jatkuva postilakko ei tunnu juurikaan vaikuttavan nuorten hämeenkyröläisten perheiden arkeen. Kyröskoskella seurakunnan avoimessa perhekerhossa jututetut taaperoikäisten äidit kuvaavat postilakon vaikutuksia hyvin samantyyppisin sanankääntein.
– Laskut tulevat sähköisesti, joko verkkopankkiin tai sähköpostitse. Lehtitilauksia meillä ei tällä hetkellä ole, koska aikaa lehtien lukemiseen ei nelilapsisessa perheessä liikene, sanoo Kyröskoskella asuva Lotta Viinamäki.

Niin ikään kyröskoskelainen Sirpa Osara kertoo, ettei ole juuri postilakkoa huomannut.
– Joitakin laskuja on tullut muun jakelun kuljettamana. Kun lehtitilauksiakaan ei ole, niin lakon vaikutuksista näkyvin on Karviassa postinjakajana työskentelevän äitini lisääntynyt vapaa-aika, Martta-tyttö on saanut lisää ”mummuaikaa”.

Yhden konkreettisen muutoksen aiempaan verrattuna Osara kuitenkin mainitsee.
– Yleensä olen lähettänyt joulukortteja mutta nyt olen päättänyt jättää väliin. En ota sitä riskiä, että joulutervehdykset löytävät perille vasta tammikuussa.

Tuija Soukko sanoo, että kirjeiden ja lehtien jakelun sujumista enemmän hänen arkeensa vaikuttaa pakettien kulku, joka ei ole samalla tavoin jumissa kuin kirjeet ja lehdet.
– Mahdollisia verkkokauppaostoksia tehdessä toki katson kuljetusvaihtoehtoja.
– Joulutervehdykset pystyn viemään lähimmille itsekin kyläilyjen yhteydessä ja monet tervehdykset ja viestit kulkevat sähköisesti.

Soukko toteaa postilakon vaikutusten kohdentuvan eri tavoin eri sukupolviin ja että vaikutus riippuu asuinpaikasta.
– Sasissa asuvilta vanhemmiltani saisit varmasti hyvin erilaiset vastaukset postilakon seurauksista. Heiltä kuulen itsekin usein päivittelyä siitä, kuinka lehti tuli vasta niin ja niin myöhään.

Viinamäen perheen alle kouluikäisillä ”vilpereillä”: Vilpulla, Venlalla, Villellä ja Väinöllä saattaisi tässä adventtiajan ja joulun lähestyessä kenties olla postia Korvatunturin suuntaan, mutta tähänkin on mietitty korvaava vaihtoehto.
– Lahjatoivekirjeet voi viedä tonttuovelle, mistä ne toivottavasti löytävät oikealle vastaanottajalle, Lotta Viinamäki hymyilee.

Lakon osapuolet ovat neuvotelleet valtakunnansovittelijan johdolla, mutta toistaiseksi sovintoa ei ole syntynyt.

Valtakunnansovittelija teki myöhään maanantai-iltana sovintoesityksen, mutta työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi esityksen.

Neuvotteluja riidan sopimiseksi jatketaan.

 

Sakari Ilomäki