”Popeda soittaa hyviä iskusävelmiä”

Jos oma runosuoni ei syki, Pate Mustajärvi lupaa Popedan soittavan toimivia iskusävelmiä.

Manserockin ja koko suomirockin kulmakiviin kuuluva Popeda soittaa Iskelmäparatiisin avajaispäivänä.
– Iskelmä tarkoittaa iskusävelmää, ja sehän sopii meille, vaikka Popeda on ja pysyy rock’n’roll-bändinä. Popedahan soittaa hyviä iskusävelmiä, virnistää yhtyeen laulusolisti Pate Mustajärvi.
Esiintyminen iskelmäfestivaaleilla ei ole vierasta tai erilaista kuin keikkailu klubeilla tai rock-festivaaleilla.
– Yleisö saattaa olla vähän varttuneempaa kuin rokkikeikoilla, mutta joka keikka pitää hoitaa kunnolla. Ei me himmailemaan ruveta. Ei tarvitse vaihtaa kuulolaitteeseen uutta paristoa, Mustajärvi lupaa.
Klubi- ja festarikeikat eroavat Mustajärven mukaan hieman toisistaan.
– Klubikeikan yleisö on maksanut lipusta nähdäkseen ja kuullakseen juuri meitä, siellä ollaan vähän kuin omien joukossa. Toisaalta palaute tulee nykyään välittömästi, viisi minuuttia keikan päättymisestä voit lukea netistä olleesi tänään paska, Mustajärvi hymähtää.
Festareille bändejä on paljon ja yleisössä jokaisella on omat suosikkinsa, joten bändin on vaikeampi voittaa yleisö puolelleen. Festarien puitteet ja järjestelyt ovat Mustajärven mukaan nykyään hyvät.
– Siellä on valmis pöytä niin äänentoiston kuin takahuonetarjoilujen suhteen. Festareilla kaikki toimii, vain sitä pitää huolehtia, että myös bändi toimii, mies toteaa.
Levytyssuunnitelmia Popedalla ei tälle vuodelle ole. Yhtye täyttää ensi vuonna 40 vuotta, ja silloin saattaa hyvinkin tapahtua jotain myös levytysrintamalla.
– Katsotaan, mitä jännää keksitään juhlavuodeksi, Mustajärvi toteaa.
Lähes neljän vuosikymmenen jälkeenkin Mustajärvi nousee lavalle hyvillä mielin.
– Puolitoista tuntia lavalla on hauskanpitoa, työtä on matkustaminen, hotelleissa makoilu ja odottaminen. Jos joku bändistä sanoisi vartti ennen keikkaa, että lähdetääs töihin, mää sanoisin, että sää lähdet kotio.
Iskelmä tarkoittaa iskusävelmää, ja sehän sopii meille, vaikka Popeda on ja pysyy rock’n’roll-bändinä.

Sakari Ilomäki