Polttopuun teko kannattaa

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Kevään edetessä maakunnassa matkaava ei voi olla huomaamatta pientalojen ja maatilojen pihoilla paisuvia pilkekasoja.

Vuonna 2017 puuta paloi pientaloissa ja maatiloilla yhteensä 6,9 miljoonaa kiintokuutiota. Määrä on mittava, enemmän kuin esimerkiksi Äänekosken sellutehtaan vuositarve (6,5 miljoonaa kuutiota).

Klapin suosio ei ihmetytä, kun seuraa öljyn että sähkön hinnan viime aikojen nousua. Yksinkertainen laskenta eri lämmitystapojen välillä osoittaa polttopuun edun.

Vertaillaan öljy- ja sähkölämmitystä, kaukolämpöä sekä puun pienpolttoa varaavassa takkauunissa vuoden 2019 alkupuolen hintoihin.

Litrassa kevyttä polttoöljyä on energiaa 9,98 kilowattituntia. Öljykattilan hyötysuhde on 85 prosenttia. Kun polttoöljy maksaa 1,05 euroa litra, lämpöpatterista säteilevän lämmön hinnaksi tulee 12,4 senttiä kilowattitunnilta.

Suoran sähkölämmityksen kilowattitunti on ollut viime kuukaudet nousussa. Nyt sen hinta on 15,3 senttiä. Kaukolämmön keskihinta on puolestaan 10,3 senttiä kilowattitunnilta eteläisillä omakotialueilla.

Ensiharvennuspuusta tehdyssä pilkkeessä, kevätauringossa 30 prosentin kosteuteen kuivuneessa pienpuussa on energiaa: koivu 2510, mänty 1970 ja kuusi 1930 kilowattituntia kiintokuutiossa. Varaavalla takkauunilla pilkkeestä saa lämpöenergian talteen 60 prosentin hyötysuhteella.

Pientaloasujan on selvintä käyttää omasta metsästä korjatulle puulle vaihtoehtokustannusta. Se on viikoittain hinnoiteltavan ensiharvennuspuun hankintahinta. Metsää omistamattomalle se on hinta, jolla puuta voi ostaa kolme- tai viisimetrisenä propsina naapurin metsätilallisen tekemästä tienvarsipinosta.

Koivun ja männyn keskimääräinen tienvarsihinta Etelä-Suomessa oli maaliskuussa 31,8 euroa kiintokuutiolta. Kuusi on nykyisin arvokkainta kuitupuuta. Sen hinta oli 33,4 euroa kuutiolta. Näillä hinnoilla varaavasta takkauunista säteilevä puulämpö maksaa koivulla 2,11 senttiä, männyllä 2,69 ja kuusella 2,89 senttiä kilowattitunnilta.

Pienpuulla lämmittäminen kannattaa. Suoran sähkölämmityksen hinta on 7,2 -kertainen koivun puulämmitykseen verrattuna. Öljyperäinen lämpö on 5,9 kertaa ja kaukolämpö 4,9 kertaa kalliimpaa kuin takkauunin puulämpö.

Puulajeista edullisin lämpö saadaan edelleen koivusta. Mäntyäkin riittää, mutta kuusta ei kannata polttaa.

Laskenta edellyttää, että pientaloaan asuvalla on polttopuun teon perusvarustus. On hankittuna moottorisaha, kypärä, turvahaalarit, turvasaappaat, halkaisukirves ja autoon peräkärry.

Viime aikojen hintakehitys kertoo, että öljystä ja sähköstä saatavan lämmön samoin kuin kaukolämmön hinta ovat nousussa. Omakotitalon puulämpö on sen sijaan pysynyt entisellä tasollaan. Se on seuraus kuitupuun tienvarsihinnan pitkään tasaisena pysyneestä hinnasta. Polttopuun etua kasvattaa myös ilmastokamppailu. Fossiilisten polttoaineiden päästömaksu vaikuttaa jo. Se nostaa etenkin kivihiilestä peräisin olevaa kaukolämmön, mutta myös lämmityssähkön hintaa.

 

Veli Pohjonen
Maatalous-
ja metsätieteiden tohtori
Metsänhoitotieteen dosentti
Metsätalouden energiatuotannon emeritusprofessori

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803