Pölinää lokapöntössä

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Olin ilahtunut UutisOivassa (29.11.) olleesta Paula Ylénin kirjoituksesta, jossa hän oli kertoi tuohtuneensa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ja kuntien välisestä liiketoiminnasta. Olen täysin samaa mieltä asiasta mutta haluaisin vielä tuoda asiasta esille seuraavaa.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan kokoonpano: Jätehuoltolautakunta koostuu 17 kunnasta, mutta edustajia on vain 12. Jäsenistä Tampereelta on seitsemän, mutta muista kunnista on vain viisi jäsentä. Ylöjärveltä ei ole lainkaan jäseniä, eikä monesta muustakaan kunnasta. Onko demokraattista tai tasa-arvoista, että Tampere saa jyrätä kaikki päätökset haluamallaan tavalla? Mistä johtuu, että Ylöjärvi ei ole lainkaan edustettuna jätehuoltolautakunnassa? Onko niin, että Ylöjärvi pitää asiaa niin mitättömänä, ettei edes ole kiinnostunut asiasta, vaikka onkin jäsen.

Jätehuoltolautakunta on päätöksellään antanut yksinoikeuden Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle sako- ja lokakaivojen tyhjennykseen. Nyt tyhjennykseen saa käyttää vain Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n pakottamaa palvelua. Kuinka tämä sama yhtiö on voittanut kaikki kuljetukset? Paikallisia yrittäjiä, jotka ovat vuosikymmeniä tehneet samaa asiaa, on kielletty tekemästä tyhjennyksiä.

Onko tasa-arvoista kuntalaisten kohtelua, että paikallisten yrittäjien elinkeino lopetetetaan ja tilalle tulee monopoli? Tyhjennyksen hinta on ainakin heti tuplaantunut.

Perusteluksi sanotaan tasa-arvoinen kuntalaisten kohtelu ja jätteenkuljetusrekisterin ylläpito.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä on jo monopoli kiinteiden jätteiden kuljetuksessa, eikö se riitä?

Paikalliset yrittäjät voisivat asiaa myös hoitaa ja antaa raportin vaikka kerran kuukaudessa jätehuoltolautakunnalle. Ei olisi varmasti kovin vaikeaa eikä lisäisi jätehuoltolautakunnan kuluja.

Kyllä kuntalaisen pitää voida valita nykyaikana palveluntuottajansa. Tässä tehdään taas rahastusautomaattia ja byrokraattista toimielintä.

Kuntalaisten on maksettava jos tähän ei saada muutosta. Tämähän on ”pikku juttu”, koska se koskee vain meitä haja-asutusalueilla asuvia, mutta kai meilläkin on jotain oikeuksia.

Vaalitkin ovat tulossa. Ääneni saa se edustaja, joka lupaa purkaa tällaiset monopolit.

 

HiMa

 

Lue myös:

Jätehuollosta on tullut kuntien liiketoimintaa (29.11.2018)

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803