Pohdintaa lukion haasteiden edessä

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Keskustelu lukiomme tulevaisuudesta on kovimmillaan. Ymmärrän, kuinka muutokset tulevat monen mielestä rytinällä, ja että niiden mukana on vaikea pysyä. Olen itsekin joutunut työelämässä muutosten pyörteisiin.

Muutoksissa on tärkeää, että tiedotus ja valmistelut tehdään huolella. Nyt näyttää siltä, että on olemassa paljon huomioon otettavia tekijöitä. Koulutuksen saralla on huomioitava riittävät oppilasmäärät, hyvät opiskeluolosuhteet, valtiovallan taholta tulevat oppisisältöihin liittyvät paineet sekä kansainvälistyminen.

Meillä Ikaalisissa on ollut tähän saakka erinomainen yleislukio. Se on kyennyt tarjoamaan opiskelijoille myös elämyksellisyyttä. Osaamista on löytynyt monelta saralta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että muutospaineet käyvät sietämättömiksi. Muutos edessä on väistämätön. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla kuolinisku. Muutosvastarinnan noustessa on löydettävä avaimia, joilla lukkoja murretaan. Tietoa ja vertaistukea muutoksen kourissa oleville on varmasti saatavilla.

Nuorten opinnot luovat pohjaa työelämään siirtymiselle. Yo-tutkinto antaa hyvän sivistyspohjan. Se ei yksistään ole työelämän kannalta riittävä. Ja, myös korkeasti koulutettujen työttömyyttä esiintyy yhä enemmän. Tasapaino on säilytettävä. Monenlaisen työn ja arjen taitajia tarvitaan.

Korkeasti koulutetut valikoituvat työelämässä usein johtopaikoille. Kaikki eivät voi johtaa.

Me vaikutamme päätöksillämme ja valinnoillamme siihenkin, mitä toivomme työelämässä arvostettavan. Sivistykseen pääsee myös työtä tekemällä ja ennen kaikkea elinikäisen oppimisen kautta. Elinikäinen oppiminen kasvattaa parhaiten vastuuseen ja yrittäjyyteen.

Kaksoistutkinnot mahdollistavat sen, että nuoret voivat työllistyä ja jatkaa opintojaan entistä paremmin, ja vieläpä nopeammalla aikataululla. Lisäksi on kyettävä katsomaan pidemmälle, sillä Suomessa syntyvyyden lasku on huima. Kuinka naiset ehtivät synnyttämään, kun vuodet kuluvat opintojen parissa? Kun takataskussa on ammattitutkinto, on mahdollista olla muutama vuosi töissä ja jatkaa opintojaan mahdollisesti myöhemmin, vaikka lasten syntymän jälkeen. Myös vanhemmuus opettaa.

Olen kyllä oman lukiomme säilymisen kannalla, mutta erikoistumista ja yhteistyötä muiden koulutuksen tarjoajien kanssa tarvitaan.

Ex-kaupunginjohtajamme Janne Laine evästi valtuutettuja aikoinaan seuraavasti: “Hyvä päättäjä kykenee katsomaan kauemmaksi ja näkemään suuret kokonaisuudet “.

 

Katja-Leena Klinga

Lue myös: Ikaalisten lukio siirtyy Saskyn alaisuuteen (10.12.2018)

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803