Pitäisikö Pappilanjoen laitureita siirtää?

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

UutisOivan järjestämässä eduskuntavaalipaneelissa 2. huhtikuuta oli tarkoitus esittää kysymys arvoisille kansanedustajaehdokkaille. Nyt kaikki saavat vastata.

On huolestuttavaa katsella Pappilanjoen rannalta joen kuntoa ja sen rantoja. Miten rannat kestävät lisääntynyttä vesiliikennettä? Vai kestävätkö?

Tämä sama kysymys askarrutti aikoinaan Olavi Kujanpäätä, joka kirjoitti siitä paikallislehteen. Vuosia on siitä kulunut, mutta mitään ei ole tehty tilanteen korjaamiseksi, päinvastoin: kuormituksen joella on sallittu kasvavan.

Hämeenkyrö mainostaa olevansa Vihreä Helmi, ympäristöpitäjä, kulttuurikunta ja osallistuvansa Hinku-hankkeeseen. Miten sinä näet ympäristöä kuluttavan tilanteen Hämeenkyrön ja koko Pirkanmaan matkailun kehittämisen kannalta?

Olisiko nyt otollinen aika siirtää laiturit joen kapeikosta vesistön väljempään kohtaan, tehdä uusi ja viihtyisä satama? Vesimatkailua voi laajentaa Kirkkojärven suuntaan. EU-hankkeena tehdyssä Vanhan kirkonkylän käyttö- ja maisemanhoitosuunnitelmassa (2003) satama suunniteltiin jo vesistön väljempään kohtaan.

Sinänsä nyt on juuri oikea aika ennen kuin laiturin toiminta ja vesiliikenne vilkastuu ja uusi suunnitteilla oleva isompi laiva saapuu.

Vaihtoehtoisia laiturin ja sataman paikkoja kun on useita: 1) Laitilassa, jossa on jo valmis laituri, 2) Miharissa, jossa on jo laituri, 3) Hautausmaan lähistöllä tai 4) Frantsilan lähellä Prentin lahdessa, jossa ennen vanhaan oli laituri ja johon kulki laiva.

Mikä mielestäsi on paras paikka, jotta kaikki voisivat hyvin – niin yrittäjät, asukkaat kuin ympäristökin?

Ihmiset hakeutuvat mielellään veden ääreen, ja joen laiturit tarjoavat siihen hienon mahdollisuuden. Pappilanjoki on kuitenkin laiturien nykyisessä kohdassa niin kapea, että laiturien elämä avautuu vastarannalle näyttämön kaltaisena, puhetta myöten.

Soisimme, että kävijöillä olisi mahdollisuus hakeutua veden ääreen jatkossakin, mutta niin, että rauha ja yksityisyyden suoja säilyy molemmin puolin. Jo pääsiäisen aikaan oli havaittavissa ventovieraiden ihmisten poikkeamista ja käyskentelyä laiturilla.

Laadukas matkailu tuo lisää turisteja ja Hämeenkyrön julkisuuskuva säilyy mainostuksen arvoisena.

 

Kristiina Törnudd

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803