Perinteet tekevät juhlan

Pääkirjoitus 19.12.2018

 

Vilinää ja vilskettä, monenlaista touhotusta. Joulunalus on monelle meistä kiireistä aikaa. On jouluhössötystä kortteineen, leipomuksineen ja paketteineen.

Monesti joulutouhu tuppaa jossain vaiheessa menemään vähän stressinkin puolelle, vaikka kaikki tekeminen olisi mieluisaa.

Me kysyimme tätä lehteä varten lapsilta, mitä he odottavat joululta. Vastauksissa nousevat ylitse muiden lahjat, herkut ja hyvä mieli. Kun asiaa pysähtyy ajattelemaan, noista aineksista on helppo koota mukava juhla. Jotta siitä saadaan joulu, listaan tarvitsee lisätä vain perinteet.
Kuusenhaku, koristelu, jouluiset herkut, sukulaisten vierailut. Kaikki ne ovat monelle vuodesta toiseen toistuvia, rakkaita perinteitä, joista juhla vähitellen rakentuu. Moni kantaa mukanaan perinteitä jo omasta lapsuudestaan. Elämäntilanteen muuttuessa perinteitä voi muokata kuhunkin hetkeen sopivaksi, mutta useimmiten osa perinteistä pysyy muuttumattomana vuodesta toiseen.

Perinteiden siirtäminen sukupolvelta toiselle on myös tärkeä osa tunnelmaa. Lapset voivat lähteä vaikka isovanhempien kanssa kuusimetsään ja kuunnella siellä joulumuistelmia mummun tai taatan lapsuudesta. Joulun makuja maisteltaessa voidaan miettiä, millaisia herkkuja isovanhempien tai vanhempien lapsuudessa tarjoiltiin ja miten ne ovat ehkä tähän päivään tultaessa muuttuneet.

Vielä lahjoja, herkkuja ja perinteitä tärkeämpi joulun tuoja on kuitenkin hyvä mieli. Jouluna on hyvä irroittaa itsensä arjesta, ottaa leppoisa asenne ja antaa aikaa läheisille. Siispä perinteikästä, hyvän mielen täyttämää joulua kaikille!

 

Katri Linnikko
päätoimittaja