Pelti kolisee turhan usein

pääkirjoitus uutisoiva päätoimittaja päätoimittajalta

 

 

Hirvieläinkolarit ovat viimeisen viiden vuoden aikana lisääntyneet seudullamme selvästi. Hirvien kanssa törmäyksiä tulee onneksi vähemmän, mutta peurojen ja kauriiden kanssa puhutaan isoista määristä, kun Hämeenkyrön ja Viljakkalan alueella pelti rytisee törmäyksissä yli 50 kertaa vuodessa. Ikaalisten ja Jämijärven alueellakin peurat ja kauriit aiheuttivat viime vuonna yli 30 törmäystä.

Peurojen ja kauriiden lisääntymisen on kyllä huomannut. Enemmän autoileva näkee teiden varsilla ja pelloilla peuroja tai kauriita nykyään jo useamman kerran vuodessa, jopa viikoittain pahimmissa paikoissa.

Hirvieläinkantaa on pyritty alueellisesti pitämään kurissa nostamalla kaatolupien määrää. Hämeenkyrössä lupamääriä on nostettu alkaneelle metsästyskaudelle tuntuvasti ja törmäystilastot antavat lupien nostolle selkeän perustelun.

Erityisesti nyt hirvenmetsästyskauden alettua liikenteessä on syytä olla varuillaan. Iltahämärässä hirvet voivat juosta auton eteen aivan huomaamatta ja reaktioaika on lyhyt. Paras turvakortti hirvieläimiä vastaan liikenteessä on kohtuullinen nopeus. Hirven tai peuran hypätessä tielle reaktioaikaa on vähän, joten kovasta nopeudesta syntyy äkkiä pahaa jälkeä.

 

Katri Linnikko

25.10.2018