Pelottavasta silakasta tuli mainio kalapihvi

Silakat tulivat tutuksi kokkikerholaisille Minnea Hackille, Janne Salomäelle ja Mila Harsulle. Kaloja ojentamassa perhepäivähoitaja Piia Harsu. Lattialta touhuja seurailee Jerofei Karpov.

IKAALINEN. – Silakan sisällä on ilmapallo, hihkuvat lapset. Koolla on perhepäivähoitolasten kokkikerho. Hoitaja Paula Huhtasalon keittiössä puuhaavat hänen ja Piia Harsun hoitolapset.

Nyt tutustaan silakan saloihin.
– En kyllä koske, tulee kommentti.
– Kannattaa koskea, se ei elä ja siitä saa herkullista ruokaa, vastaavat hoitajat.

 

Mila Harsulta käy näppärästi silakoiden perkaaminen.

 

 

Aikuisten avustamina lapset leikkaavat silakoilta päät poikki ja puhdistavat kalan sisälmyksistä.
– Silakan pyrstö kannattaa jättää, se on herkullinen, vinkkaavat hoitajat.

Kaikki työvaiheet tehdään, joten fileeratut silakat saavat tillit ja jauhotuksen ennen pääsyään paistinpannulle.

 

 

 

Silakoita leivittämässä Anni Tuomela, Veikko Salmi ja Iina Tuomela.

 

 

 

Kokkikerho tutustuttaa erilaisiin ruokiin

Syksyllä aloitettu kokkikerho syntyi Harsun ideasta. Sen jälkeen onkin ehtinyt tapahtua paljon.
– Syksyllä aloitettiin omenapiirakan teosta. Sen jälkeen on tehty lihapullia, pizzaa, rosollia ja leivottu pullaa sekä valmistettu joulumakeisia ja koristeltu joulupipareita.
– Muffinsit olivat parhaita, huikkaa Veikko Salmi.
– Tämä on meidän tapamme antaa lapsille ruokaan liittyvää kasvatusta. Käymme läpi koko ketjun, eli olemme yhdessä käyneet ostamassa tarvikkeet kaupoista ja torilta ja sen jälkeen kokkailleet.
– Tiskaaminen on kuitenkin jäänyt vähemmälle. Toki lasten kanssa ei kaikki mene ihan aina reseptin mukaan, Huhtasalo ja Harsu nauravat.

 

 

 

Minnea Hack antaa silakoille jauhokuorrutuksen.

 

 

Keittiön työvälineetkin ovat tulleet tutuiksi.
– Kaikki ovat jo taitavia veitsen käyttäjiä. Pilkkomisesta lapset tykkäävät kovasti, hoitajat kehuvat.

Luvassa on lisää kokkikerhoja.
–Tehdään perunamuusia. Makkaraperunat olisi kiva juttu. Ja spagetti, lapset luettelevat toiveitaan seuraavien kerhojen aiheista.
– Kesäkausi ainakin aloitetaan yhteisillä grillibileillä, hoitajat lupaavat.

 

 

 

Pöytä on katettu silakkapihevillä ja muusilla. Valmiina herkutteluun ovat nuoret kokit Minnea Hack, Janne Salomäki, Mila Harsu, Vilma Virta, Iina Tuomela, Veikko Salmi ja Anni Tuomela.

 

 

Ravintolakokemus edessä

Yksi kokkikerhon kohokohdista tulee olemaan syöminen oikeassa ravintolassa.
– Otin yhteyttä Scandic Ikaalisten kylpylään, ja keittiöpäällikkö innostui asiasta. Saimme kutsun tutustumaan ravintolan keittiöön ja kokkiin. Lapset ovat jo miettineet kysymyksiä kokille. Kaiken kruunuksi pääsemme nauttimaan lounasta, Huhtasalo kertoo.

Palataan takaisin Huhtasalon keittiöön. Silakat ovat jalostuneet pihveiksi ja perunat muusiksi. Lapset ovat pyöräyttäneet myös vihreän salaatin. Pöytä katetaan yhdessä. Vähän arasti kalapihvit menevät kaupaksi, mutta muusi sitäkin paremmin.

Kokkikerho ei kuitenkaan pääty yhteiseen ruokahetkeen, vaan vuorossa on vielä makumittari. Jokainen lapsi kertoo tekemisestään ja siitä, kuinka oli siinä mielestään onnistunut.
– Kalat oli aika pelottavia, en meinannut koskea niihin, tuumaa Anni Tuomela.
– Jännitti ottaa kalalta sisukset pois. Pään leikkaaminen oli helpompaa, kertoa Mila Harsu.
– Kalan leikkuu oli yhtä helppoa kuin lehmän lypsäminen, toteaa Minnea Hack tomerasti.

 

Terhi Palonen