Paluu juurille kannatti

Pääkirjoitus 11.7.2019

 

Neljäpäiväinen Sata-Häme Soi oli menestys. Vaikka tapahtuman ylle kasattiin kovat paineet, kun taloudellisesti raskaasti rasitettu festivaali haluttiin nostaa talkoovoimin pinnalle, yritys onnistui.

Moni pitkän linjan festivaalikonkari koki, että Sata-Häme Soi palasi juurilleen.

Vanhat talkoolaiset palailivat riveihin, haitari soi pitkin poikin kylänraittia ja väki löysi tiensä niin festivaalipuistoon, lukuisiin konsertteihin, harmonikkakilpailuihin kuin uutena pystytettyyn festivaalitelttaan laivarantaankin.

Festivaalien aikana entiset ja nykyiset ikaalilaiset kohtasivat pitkästä aikaa oikein sankoin joukoin. Jopa niin, että ensi kesäksi arvaa povailla laivarantaan jo isompaa telttaa, kun nyt teltan laidat ihan pullistelivat porukkaa.

Nyt järjestetty festivaali nojautui puhtaasti talkoovoimiin, joten aivan tällaisenaan juhlat tuskin voivat jatkua. Nykyinen organisaatio halusi nostaa juhlat jalkeille ja onnistui, mutta montaa vuotta nelipäiväistä festivaalia ei voi ihan pelkillä talkoilla pyörittää. Alustavasti juhlien tuloksen on kuitenkin arvioitu päätyvän nyt plussan puolelle, joten toivottavasti ensi vuoden festivaalien järjestelyihin saatiin kerrytettyä hiukan pesämunaa.

Olennainen tekijä juhlien onnistumisessa oli Sata-Häme Soi -organisaation ja harmonikkaliiton välille laskeutunut aselepo.

Turhalle riitelylle laitettiin piste, ja molemmat harmonikkamusiikin eteen työskentelevät organisaatiot lähtivät soutamaan samaan suuntaan. Myös tämä antaa toivoa juhlien tulevaisuudelle.

Jopa sääherra näytti ikaalilaisille suosiotaan, sillä jos ennustettu sadesää olisi painanut päälle koko juhlien ajan, tuskin nyt nähtyä suosiota olisi saavutettu millään.

Sata-Häme Soin onnistuminen on ikaalilaisten iso voimannäyttö. Ei haluttu luopua omasta, jo yli 40 vuotta kestäneestä juhlaperinteestä, joten asian eteen paiskittiin töitä hartiavoimin.

Tämän tapaista sisukkuutta maaseutupitäjien elinvoima tarvitsisi enemmänkin!

 

Katri Linnikko

päätoimittaja

Lue myös: Sata-Häme Soi ylsi tavoitteeseensa (8.7.2019)