Paljon uusia kursseja kansalaisopistoissa – aloittaisitko uuden harrastuksen?

Ikaalisten kansalaisopiston kudonnan opettaja Raija Viitasalo seuraa, kun Anneli Ranne sitoo poppanan lointa jo vuosien kokemuksella.

OIVASEUTU. Uusi vuosi tuo uutuuksia myös kansalaisopistojen tarjontaan.
– Kevään ohjelma on lyöty nyt lukkoon, mutta ideoita uusista kursseista otetaan mielellään vastaan koko ajan, vinkkaa Ikaalisten kansalaisopiston rehtori Tapio Ala-Rautalahti.

Ikaalisissa kansalaisopistossa uutta ovat muun muassa aloittelijoiden akvarellimaalaus ja hartsikurssi. Akvarellikurssilla tutustutaan akvarellimateriaaleihin ja akvarellitekniikan perusteisiin sekä sommittelu- ja värioppiin.

Lasimaisen kauniista hartsista voi luoda muun muassa persoonallisia koruja. Kurssilla tehdään koruja muotteihin ja korupohjiin valamalla. Töihin voi valaa pieniä esineitä, kuten kuivakukkia, metalliriipuksia, helmiä tai nappeja, pieniä kuvia ja pitsiä. Hartsiin voidaan sekoittaa myös erilaisia värejä. Kevään uutuuksia Ikaalisissa ovat myös kahvipussilumous ja muotoilubetonista on moneksi. Aivoille ja kropalle on luvassa virkistysjumppaa: kevyiden ja hauskojen harjoitusten avulla parannetaan aivojen ja muistin terveyttä. Kurssi sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Kevään uutuksiiin kuuluvat myös ranskalainen ruokakurssi ja villiyrttikurssi.

Jämijärvellä uutta ovat muun muassa lasten musiikkileikkikoulut 3-4-vuotiaille sekä 4-6-vuotiaille. Musiikkiin liittyvät myös yhteislauluillat sekä aikuisten ukulelen soiton alkeeet.

Jämijärven uutta tarjontaa ovat myös vapaan maalauksen ja piirustuksen viikonloppu tammikuussa sekä käsityöpaja Suurimaalla. Luvassa on myös kurssi kahvipussitaiteilusta ja klipsuilusta sekä moninaista muotoilua kotiin ja puutarhaan -kurssi, jossa materiaaleina ovat muun muassa muotoilubetoni, kovikeaineet, risut ja pajut.

Luvassa on myös joogaa ja kiddiejamia 3-5-vuotiaille sekä 7-8-vuotiaille. Keväällä päästään myös tutustumaan villiyrttiruokien valmistukseen.

 

Maalaamaan elävää mallia tai swing-tanssimaan?

Myös Hämeenkyrön kansalaisopiston kurssitarjonnassa on paljon uusia kursseja.

Kuvataiteessa uutta on elävän mallin maalaus. Kädentaitoja pääsee harjoittamaan lasten ja aikuisten yhteisellä vaateompelukurssilla. Kierrätyshuopakurssilla puolestaan valmistetaan green craft -kierrätyshuovasta tai -nauhasta tossuja, koreja, tyynyjä, laukkuja, seinätekstiilejä, pöytäliinoja ja koruja.

Hurmaavat helmityöt -kurssilla tehdään nimensä mukaisesti lasihelmistä kauniita koruja. Kehyskukkaroiden ja -laukkujen tekoa pääsee oppimaan omalla kurssilla.

Tammikuussa voi opiskella koiralle ulkoiluun sopivien vaatteiden ompelemista. Kahvipusseja tuunataan vanhoilla ja uusilla tuulilla omalla kurssillaan.

Uusia liikuntakurssejakin on luvassa. Niitä ovat lavatanssin perusteet ja keskitason kurssit sekä rock-ja swing -tanssien keskitason kurssi.

Historia-aiheinen kurssi vie Hämeenkyrön ja Suomen historiaan. Luentojen aiheina ovat muun muassa pitäjän syntyvaiheet, Kyröskoski tutkimusmatkailijoiden ja taiteilijoiden kohteena, isovihan aika ja noituus.

Tietotekniikan alalla aiheena ovat vanhat valokuvat, eli mitä tehdä vanhoille valokuva-albumeille ja vanhoille papereille. Kurssilla tutustutaan tallentamisen eri vaihtoehtoihin.

Uusia kevään kursseja Hämeenkyrön kansalaisopistossa ovat myös ensiapu ja liikkeellinen aivojumppa.
– Kursseille kannattaa ilmoittautua heti, kun ilmoittautumisaika alkaa. Kurssin alkamisen edellytyksenä on, että ilmoittautuneita on tarpeeksi, muistuttaa Hämeenkyrön kansalaisopiston rehtori Pirkko Pilvinen.

Pilvinen muistuttaa myös, että toiveita tulevien kurssien sisällöstä voi aina esittää.

 

Setlementti muutti uusiin tiloihin

Kyröskosken kansalaisopisto eli Setlementti Kyröskoskela on muuttanut uusiin tiloihin.
– Kevään kurssitarjonta tulee säilymään pitkälti samanlaisena kuin syksyn. Uusia ideoita kannattaa kuitenkin antaa. Siihen on mainio tilaisuus uusien tilojen avajaisissa, kertoo rehtori Erkki Koivulahti.

Syksyllä kansalaisopistossa opiskeltiin tietotekniikkaa, keväällä vuorossa on perehtyminen älylaitteiden käyttöön.
– Syksyllä aloitettiin uutena jousiammunta, ja jos kiinnostusta riittää, sitä jatketaan keväällä, Koivulahti sanoo.

Muutoin kansalaisopiston ohjelma noudattelee vanhaa tuttua linjaa. Maanantaisin on runopiiri ja posliinimalaus. Tiistaina kokoontuu opiston vanhin yhtäjaksoisesti toiminut piiri, äitipiiri. Tiistaina on myös mieskuoron ja naiskuoron kokoontumiset sekä opistoon kuuluva Kyröskosken VPK.n torvisoittokunta. Keskiviikkona on vuorossa tuolijumppa ja Nappulaliigan kokoontuminen. Torstain piireissä pohditaan paikallisia asioita ja historiaa sekä sukututkimusta.

Perjantaina kokoontuu kehitysvammaisten musiikkiryhmä Kemu. Silloin kokoontuu myös Oi muistatko vielä -ryhmä, jossa piristetään muistia mukavassa porukassa. Kevätkaudella Kyröskosken opistossa opiskellaan myös ensiaputaitoja.

 

Viljakkalassa punotaan kahvipusseista

Viljakkalassa toimii useita Tampereen seudun työväenopiston ryhmiä. Kevätkaudella jatkaa Nisunkylän liikkujien ryhmä. Viljakkalan yhtenäiskoululla on seniorijumppa ja Karhella kuntojumppa. 4-6-vuotiaille on temppujumppapiiri.

Viljakkala-talossa jatkavat käsityökahvila, kudonta- ja kirjontakurssi sekä uutta luoden ja vanhaa korjaten -kurssi. Karhella on käsityöpiiri. Viljakkalassa punotaan kahvipusseista monenlaista kivaa. Myös puutyö- ja pienentisöintikurssi jatkuu.

Virtaa kirjoittamiseen haetaan omalla kurssillaan. Lisäksi Viljakkalassa pääsee mukaan tanssimusiikin taikaan ja luontokuvaukseen.

Kangaspuut louskuttavat virkeyttä koko kropalle

Vanhasta Poppelista kuuluu iloisia ääniä, ja puheensorinaa säestää kangaspuiden loukutus. Ikaalisten kansalaisopistossa kuten monessa muussakin opistossa kädentaitojen opetus- ja harrasteryhmät ovat säilyttäneet suosionsa. Vanhan Poppelin kudontaryhmä kokoontuu maanantaisin. Mukana on kymmenkunta kutojaa opettajanaan Raija Viitasalo. Niin innokasta väki on, että kangaspuut vetävät harrastamaan monena muuna päivänä.
– Tänne voi tulla kutomaan koska itselle sopii, kun oma plassi on valmiina, Viitasalo sanoo.

Hän aloitti kudontaharrastuksen syksyllä 2004. Viime syksynä avautui aivan uusi polku harrastukseen, kun häntä pyydettiin kurssin vetäjäksi.
– Vähän ensin emmin, mutta hyvä porukka ja hieno harrastus saivat ryhtymään opettajan hommiin. Täällä kaikki auttavat toisiaan. Vanhoilta konkareilta saa hyviä neuvoja, Viitasalo kertoo.

Ahkerien kutojien käsissä syntyy vaikka mitä: Räsymattoja, poppanaa, ripsiliinoja, punapoimittuja liinoja sekä kaita- ja pöytäliinoja.
– Yhteispeli sujuu hyvin. Kun joku joulun alla haluaa kutoa punaista poppanaa esimerkiksi lahjaksi vietäväksi, hän voi kutoa sitä ihan rauhassa, muut voivat kutoa sen jälkeen muun värisiä, tietää piirissä jo yli seitsemän vuotta mukana ollut Anneli Ranne.

Hän innostui kudontaharrastuksesta jo nuorena, mutta työ- ja perhevuosien takia harrastus jäi lepäämään. Eläköidyttään hän innostui jälleen kangaspuista.
– Tämä on mahtava harrastus. Saa olla mukavassa seurassa, ja samalla koko kroppaa saa vireyttä. Kangaspuut ovat melkoinen kuntoiluväline, sillä jumppaa saavat kädet, jalat, vatsalihakset, niska ja aivot, Ranne tietää.

 

Terhi Palonen