Pääkirjoitus: Vitamiinit talteen

UutisOiva uutisoi paikallisesti alueella Hämeenkyrö, Ikaalinen, Jämijärvi ja Viljakkala

Taas alkaa olla käsillä se aika kesästä, kun on syytä suunnata katse jo talveen. Ensimmäiset kotimaiset vitamiinipommit alkavat jo punertaa mansikkapelloilla. Meidän seudullamme ollaan marjojen suhteen poikkeuksellisen onnellisessa asemassa. Hämeenkyrö tunnetaan mansikkatiloistaan laajalti Pirkanmaalla, ja makeaa poimittavaa löytyy myös Ikaalisista ja Viljakkalasta. Mansikoiden lisäksi marjatilojen valikoimista löytyy muun muassa vadelmaa ja herukkaa.

Marjatilojen lisäksi lähimetsät pursuavat vitamiineja, joita kannattaa talven varalle tallettaa. Melko pian ovat kesän ensimmäiset mustikat jo poimittavissa, niiden jälkeen sienet ja puolukat. Suomalainen ravintosuositushan on jo pitkään ollut puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä päivässä. Ainakin kesäaikaan suositellun määrän saavuttaminen pitäisi olla helppoa – ja metsän antimia nautittaessa myös edullista. Suomalaiset marjat kestävät koska tahansa vertailun tuontihedelmiin. Marjat sisältävät muun muassa kuitua ja vitamiineja usein tuontihedelmiä enemmän. Esimerkiksi lakassa on kaksi kertaa enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Vitamiinit ovat tarpeen syksyn ja talven synkkyydessä, mutta toki niitä kannattaa nauttia tuoreena mahdollisimman paljon. Mikäs sen parempi aamu- tai iltapala, kuin raikkaat ja makeat itsepoimitut marjat?

Katri Linnikko
päätoimittaja