Pääkirjoitus: Roskat kuuluvat kaikille

UutisOiva uutisoi paikallisesti alueella Hämeenkyrö, Ikaalinen, Jämijärvi ja Viljakkala

Ikaalilainen Susanna Taivalmäki on tarttunut tärkeään asiaan haastaessaan ikaalilaiset siivoamaan nurkkia, omia tai yhteisiä. Aina kevään tullen teiden varsia ja muitakin yleisiä pientareita katsellessa tulee mieleen, että kukakohan nuokin ympäriinsä kylvetyt roskat siivoaa. Onneksi on niitä ihmisiä, jotka lähtevät vapaaehtoisesti roskapussin kanssa liikenteeseen ja jopa aamulenkillään keräävät roskia talteen.

Nykypäivänä roskaa tulee valtavasti. Suuri osa myytävistä tavaroista on kääritty muoviin, ja muovipussissa ostokset myös kannetaan kaupasta ulos. On ollut ilahduttavaa huomata, että esimerkiksi jotkut tavaratalot ovat muuttaneet muovikassinsa maksullisiksi, jotta ihmiset eivät ottaisi niitä turhaan.

Toisaalta tänä päivänä myös kierrätysmahdollisuudet ovat mainiot. Omat astiansa löytyy niin lasi-, metalli-, paperi- kuin muovijätteellekin. Tuoreimpana vaihtoehtona tullut muovinkierrätys on kuitenkin toistaiseksi mahdollista huomattavasti harvemmassa paikassa kuin lasin ja metallin kierrättäminen. Tähän saataneen tulevaisuudessa muutos, sillä sama opetteluvaihe käytiin muidenkin kierrätysastioiden kanssa. Nykyään onneksi vain harva tunkee metallia tai lasia sekajätteen mukaan.

Tänä päivänä ympäristöasioissa vain harvan kohdalla voi olla kyse tietämättömyydestä tai mahdollisuuksien puutteesta, vaan useimmiten kyse on pelkästään välinpitämättömyydestä.

Näin kesän kynnyksellä jokainen meistä voisi tarttua heitettyyn haasteeseen ja osallistua lähialueen siivoamiseen ja muistaa myös kierrättämisen arvon.

 

Katri Linnikko
päätoimittaja

Lue myös: Kesähaaste kaikille: Siivotaan peränurkat! (9.6.2017)