Orawa ja Okadi pistäytyvät Helsingissä

Okadi, Eeva Linnainmaa ja Orawa osallistuivat tiistaina Helsingissä Mikä on lehmä? -tempaukseen. Tässä poseerataan kuuraisella kotipihalla Hämeenkyrön Vanajassa. Vain Eevaa vähän jännittää, koska muilla on lehmän hermot.

HÄMEENKYRÖ. Kaksivuotiaat Orawa- ja Okadi-lehmät ovat nuoresta iästään huolimatta jo kokeneita matkustajia ja esiintyjiä. Varhain tiistaiaamuna ne nousivat hevoskuljetuskärryyn Kaupin tilan navetan pihassa ja lähtivät kohti Helsinkiä, missä ne esittäytyvät kaupunkilaisille yliopiston Porthania-rakennuksen edustalla parin tunnin ajan.

Ihan kahdestaan ne eivät kuitenkaan kaupunkiin reissaa, vaan mukaan lähtee Eeva Linnainmaa, Kaupin tilan kasvatteja hänkin.
– Tämän kaksikon kanssa uskaltaa hyvin lähteä ihmisten keskelle ja kaupunkiin, kumpikin on tottunut näyttelykävijä, Linnainmaa kertoo.

Orawa on ollut maatalousnäyttelyssä Jyväskylässä viime syksynä ja onpa sillä kokemusta myös suunnistuskisojen maskottina työskentelystä. Orawa onkin Linnainmaan mukaan aina innokas lähtemään uusiin seikkailuihin.
– Okadilla on näyttelykokemusta sekä tältä että viime vuodelta. Se tosin näyttää aina vähän tympääntyneeltä, mutta se vaikuttaa olevan tämän yksilön perusolemus. Ilme on sama niin kotinavetassa kuin maatalousnäyttelyn humussakin, Linnainmaa sanoo.

Linnainmaa sanoo, ettei päästäisi lehmiä niille vieraaseen ympäristöön omin päin. Kokemuksensa perusteella hän tietää, että oudossa ympäristössä lehmät turvautuvat tuttuun ihmiseen.
– Toki reissu vähän jännittää, mutta nämä ovat tottuneet ihmisiin. Eikä kaupungin äänimaailmakaan aiheuttane ongelmia, kotinavetassa on raikunut niin Kari Tapio kuin Rammstein.

 

Kyröläislehmät näyttävät, mikä lehmä on

Kyröläislehmät osallistuvat Mikä on lehmä? -tempaukseen, jonka järjestävät yhdessä suomen- ja ruotsinkielisten maataloustuottajajärjestöjen nuoret ja Helsingin yliopiston kotieläintieteen opiskelijoiden Akateeminen karjakerho AKK.
– Tempauksen tarkoitus on viedä lehmät tutustuttaviksi, rapsuteltaviksi ja kuvattaviksikin. Toivottavasti näemme tänään monta lehmäselfietä, Linnainmaa sanoo.

Orawan ja Okadin matka kohti Helsinkiä alkoi aamuseitsemältä ja paluu venynee iltahämärään. Evääksi otetaan samoja sapuskoita, joita syötäisiin kotonakin: rehua, heinää, viljaa ja rypsirouhetta.
– Menomatkaan on varattu kolme ja puoli tuntia. Keimolassa pysähdymme pesulla, Linnainmaa suunnitteli maanantai-iltapäivänä.

Juttua on muokattu 5.11. kello 15.48. Yhdessä sitaatissa on vaihdettu sana ”kärsivältä” sanaksi ”tympääntyneeltä”.

 

Sakari Ilomäki