Opistoharrastus on monelle tärkeä

Pääkirjoitus 24.9.2020

Koronan vaikutukset näkyvät monien muiden harrastusryhmien tavoin myös seutumme kansalaisopistojen osallistujamäärissä. Monissa ryhmissä väkeä on tuntuvasti vähemmän kuin aiempina vuosina.

On ymmärrettävää, että osa ihmisistä ei esimerkiksi riskiryhmään kuulumisen vuoksi uskalla lähteä harrastusryhmiin mukaan. Moni miettii myös koronaepidemian kiihtymistä, eli joudutaanko kokoontumisia jossain vaiheessa kuitenkin rajoittamaan. Toki kansalaisopistoissakin kiinnitetään huomiota epidemian hillitsemiseen hyvän käsihygienian ja riittävien turvavälien avulla, jotta harrastaminen olisi mahdollisimman turvallista.

Toisaalta epidemian rajoittaessa ihmisten elämänpiiriä tavallista pienemmäksi, juuri nyt erilaisille harrastuksille voisi olla tavallista enemmän aikaa ja myös sosiaalista tarvetta. Kevään korona-aika sai monet myös innostumaan kotona harrastettavista asioista, kuten käsitöistä, joten kysyntää erilaisille uusia taitoja antaville kursseille takuulla on. Mielenkiintoinen harrastus on tällaisena poikkeusaikana myös hyvä keino saada ajatukset irti arjesta.

Kansalaisopistojen taloudelle korona on kuitenkin raskas taakka. Keväällä osa kansalaisopistoista palautti kurssimaksuja kesken jääneistä kursseista, osa puolestaan antaa nyt syksyllä alennusta korvauksena kevään pitämättä jääneistä tunneista. Osallistujamäärien pieneneminen syksyllä näkyy myös koko kauden kassassa.

Meidän seudullamme kansalaisopistojen monipuolinen tarjonta on tärkeä palvelu kuntalaisille. Kansalaisopistojen ansiosta kuntalaiset pääsevät oppimaan monenlaisia taitoja käsitöistä kieliin ja kotitalousnikseihin. Liikunta, tanssi ja erilaiset taideaineet tarjoavat hyvää vastapainoa opiskelulle ja työlle. Toivottavasti korona ei kurita kansalaisopistojen taloutta niin, että menetetty tulovirta vaikuttaisi tulevien vuosien kurssitarjontaan.

 

Katri Linnikko
päätoimittaja