Onko tyhjissä taloissa mahdollisuus?

Pääkirjoitus 21.10.2020

Tilastokeskuksen kartoittama tieto paljasti, että Hämeenkyrössä on satoja tyhjillään olevia asuntoja. Samaan aikaan Hämeenkyrönväylää on rakentamassa iso joukko työntekijöitä, joita paikallinen vuokra-asunto voisi kiinnostaa. Hämeenkyrön Yrityspalvelut tarttui aiheeseen ja selvittelee parhaillaan vapaita asuntoja markkinoille.

Tyhjillään olevat asunnot ja talot eivät suinkaan ole ainoastaan hämeenkyröläinen ilmiö. Tilastokeskuksessa asumisen ja rakentamisen tilastoja tuottavan ryhmän päällikkö Paula Paavilainen kirjoitti viime viikolla, että Suomessa oli viime vuoden lopussa reilusti yli kolme miljoonaa asuntoa, joista noin joka kymmenes oli vailla vakituista asukasta. Eniten tyhjillään oli kerrostaloasuntoja, mutta tilanne vaihtelee runsaasti alueittain.

Pirkanmaalla ja toki muuallakin Suomessa ajellessa ainakin kylillä näkee usein tyhjentyneitä taloja ja pihapiirejä. Useiden taustalla on tarina, jossa vanhat asukkaat ovat jo edesmenneet tai muuttaneet kirkonkylälle palveluiden äärelle. Vanha talo on jäänyt kokonaan tyhjilleen tai jälkipolvien omistukseen vapaa-ajan asunnoksi, mutta silti käyttö voi olla hyvin vähäistä.

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana useammassakin Pirkanmaan kunnassa on kartoitettu tyhjilleen jääneitä taloja ja omistajien myyntihalukkuutta. Paikoin on saatu hyviä tuloksia ja kylille uutta elämää. Tällä hetkellä meidän seudullamme esimerkiksi Ikaalisissa toimii someryhmä Asumaan Luhalahteen, joka on perustettu alueen kehittämiseksi ja ryhmässä voi ilmoittaa vuokrattavista tai myytävistä taloista tai tonteista. Ryhmässä kannustetaan myös huutelemaan, mikäli haluaisi kylältä itselleen uuden kodin. Samoin Hämeenkyrössä ainakin Mahnalassa on koottu kylän nettisivuille palveluiden esittelyn yhteyteen myynnissä olevia kohteita.

Maaseudun Tulevaisuuden Kantar TNS:llä viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan yli 800 000 suomalaista pohtii vakavissaan maalle muuttoa. Koronaepidemia on vielä lisännyt maaseudun kiinnostavuutta asuinympäristönä, joten on todennäköistä, että aiempaa useampi muuttoa pohtinut myös toteuttaa haaveensa. Seudullamme on niin taloja kuin tonttejakin uusille asukkaille. Nyt ne on saatava maallemuuttoa pohtivien tietoisuuteen.

 

Katri Linnikko
päätoimittaja