On pienten suurten muutosten aika

Pääkirjoitus 17.10.2019

Ei juuri voi avata sanomalehteä tai uutislähetystä kuulematta ilmastonmuutoksesta. Kenties aikamme suurin uutistapahtuma jakaa todellisuudestaan huolimatta mielipiteitä: mitä pitäisi tehdä ja kenen pitäisi tehdä se?

Ilmastonmuutoksesta luennoitiin tällä viikolla Hämeenkyrössä. Luento iski pöytään faktat, joita on vaikea kiistää: tiedeyhteisö on käytännössä yhtä mieltä siitä, että muutos on jo tapahtumassa ja että sitä on vaikea kokonaan estää. Jähmeästi liikkuva ihmiskunta on jo myöhästynyt.

Paljon tehdäänkin, muuallakin kuin meillä Suomessa. Usein kevyessä keskustelussa esiin nousevat kokonsakin puolesta suuret saastuttajamaat, kuten Kiina. Argumentit kuivuvat kasaan, kun sielläkin siirrytään hurjaa vauhtia kohti uusiutuvaa energiaa ja lisätään kasvavaa metsää sellaista vauhtia, että satelliittikuvia tähyilevä Nasakin hämmästyi. Puhutaan nimenomaan monimuotoisesta metsästä, ei pelkästään puupelloista. Luonnonmetsien hakkuut Kiina kielsi kokonaan. Metsät ovat elintärkeitä monesta muustakin syystä, mutta myös hiilidioksidin sitojina.

Ilmastonmuutoksen lieventäminen vaatii vakavaa ryhtiliikettä joka maassa. Se vaatii toimia niin yksittäiseltä ihmiseltä kuin valtioiden päättäjiltä. Parhaimmillaan päätökset ovat niitä, jotka auttavat monella taholla. Jos ravintoloista ja laitosruokaloista (ja omalta lautaselta) vähennetään ulkomaisen punaisen lihan määrää, se ei ole suomalaisten terveydestä tai toimeentulosta pois – päin vastoin. Uudet innovaatiot, kuten kotimaiset kasvisproteiinit, kauramaidot ja hiilidioksidista luotava energia luovat ympäristöystävällisempää tapaa elää ja samalla tuovat maahamme lisää yrityksiä ja investointeja.

Kiertotaloutta kukaan tuskin pystyy lyttäämään: kierrätys on meillä suomalaisissa jo niin hyvällä mallilla, että siitä tullaan ottamaan mallia ulkomailta asti.

Ilmastonmuutosta ei enää pystytä hautaamaan tai lykkäämään. Nyt on paitsi suurten myös pienten tekojen aika. Vaikka itse ei voisikaan sijoittaa suuriin innovaatioihin, pieni muutos löytyy myös lähikaupasta. Kotimaisten satokausijuuresten sujauttaminen iltaruokaan on juuri nyt paras ekoteko omalle lautaselle. Ei ole kallista, maistuu mainiolle.

 

Nina Ylinen
tuottaja