Omassa kuplassa on hauska pelailla – kuplajalkapallon suosio on kasvussa

kuplajalkapallo– Taklata ja törmäillä saa. Taklata ei kuitekaan saa pallotonta pelaajaa eikä pelaajan takaa, kertaa sääntöjä Tuure Vehkamäki jämijärveläisnuorille.

JÄMIJÄRVI. – Taklata saa, mutta ei takaa tai maassa olevaan, huikkaa Tuure Vehkamäki Jämijärven urheilukentällä jaloillaan liikkuville kuplille. Menossa on jämijärveläisnuorten kulpajalkapallopeli.
Kuplajalkapallo on joukkuelaji, jossa yhdistyvät hauskanpito ja elämykset.
– Turvallistakin se on, tietää Satakunnassa ja Pirkanmaalla kuplajalkapalloa vetävän ÄssäPaintball -yrityksen Vehkamäki.
– Kuplat turvaavat pelaajia niin hyvin, että vaikka kaverin kanssa ottaisi enemmänkin yhteen, niin molemmat säilyvät ehjänä.
– Kuplilla voi keksiä vaikka mitä kivaa tekemistä, vain mielikuvitus on rajana. Kuplajalkkis on mainio ohjelmanumero lapsille ja nuorille sekä aikuisille. Se sopii koulutuksiin, illanistujaisiin ja vaikka synttäriohjelmaksi. Paitsi kisailijoille, myös katsojille se on hauskaa katsottavaa, Vehkamäki sanoo.

Jämijärven kunnan nuorisotoimen tarjoama kuplajalkapallopeli on osallistujilleen mieleen.
– Kivaa tämä on. Kun kaatuu, ei satu. Pikku tärähdykset eivät haittaa. Aluksi vähän pelotti mennä kuplan sisään, mutta ei enää, kertovat jämijärveläiset Viivi Salmela ja Viola Kalliomäki.
– Kivempaa tämä on kuin tavallinen jalkkis. Tässä saa ajella oikein kunnolla toisia, tuumaa Viljami Alarotu.

 

Pelin juuret ovat vuonojen maassa

Kuplajalkapallo on vielä nuori laji, mutta sen suosio on kovassa kasvussa.
– Laji on lähtenyt liikkeelle Norjasta vuonna 2011. Tiettävästi Suomen ensimmäinen peli on pelattu Tampereella vuonna 2014. Samoihin aikoihin laji levisi muun muassa Yhdysvaltoihin. Ensimmäiset viralliset kuplajalkapallon MM-kisat pelataan ensi vuonna Lontoossa ,ja mukana on myös Suomen joukkue, Vehkamäki kertoo.

Kuplafutista pelataan normaalia jalkapalloa pienemmällä kentällä.
– Esimerkiksi 45 x 35 metriä on jo oikein sopiva koko. Alustana toimivat luonnonnurmi tai kumirouhetäytteinen tekonurmi, mutta myös sisähalleissa voidaan pelata.

Pelata voi talvella lumellakin, ei tosin kovassa pakkasessa. Pelialustan ja sen rajojen pitää olla puhdas kaikesta terävästä, muuten palloon poksahtaa reikä.

Kuplafutiksessa perusidea on sama kun jalkapallossa. Tarkoitus on siis tehdä maaleja vastustajan verkkoon.

Virallisesti pelissä on kummallakin puolella viisi pelaajaa. Maalivahteja ei ole. Vaihtopelaajia voi käyttää rajoituksetta.
– Keskeisenä ideana on taklaaminen. Pallollista pelaajaa saa taklata kovaakin, kunhan taklaus tulee taklattavan pelaajan näkökentän suunnasta. Virallisissa peleissä pallottoman pelaajan taklaamisesta tuomitaan kahden minuutin jäähy, Vehkamäki kertaa sääntöjä.

Elämyspeleissä peliaika voi olla tunnin, kaksikin. Virallisessa pelissä aika on joko neljä kertaa 10 minuuttia tai kaksi kertaa 15 minuuttia. Kahden minuutin aikalisiä joukkueilla on käytössä kolme.
– Pallo on tavallinen jalkapallo, joskin elämyspeleissä käytämme vähemmän kimmoista palloa helpomman pallonhallinnan takia.
Vehkamäellä on käytössä ammattitason kuplat.
– Ne ovat kevyitä ja joustavia, ja valjaat pysyvät turvallisesti kiinni. Pelaajan painoraja on jopa 120 kiloa.

Vehkamäen vetämissä elämysturnauksissa käytössä on on kaksi kuplakokoa. Halkaisijaltaan 120-senttiset kuplat on tarkoitettu noin 6–12-vuotiaille ja isommat 150-senttiset nuorisolle ja aikuisille.
– Kuplan alareunan tulee olla kutakuinkin polven kohdalla. Liian suuren ja painavan kuplan kanssa on hankala juosta.

Vehkamäki järjestää pelejä tilauksesta Ikaalisissa, Jämijärvellä, Kankaanpäässä, Parkanossa ja Porissa.

Terhi Palonen