Omaishoitajia ei oteta tosissaan, edes hätätilanteessa

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Olen mieheni omaishoitaja Sasin kylältä Hämeenkyröstä. Jokin aika sitten mieheni kaatui, enkä saanut omin avuin häntä ylös. Soitin hätäkeskukseen, jossa meidän hätäämme ei otettu lainkaan vakavasti. Kesti kaksi ja puoli tuntia ja pompottelua kunnalta hätäkeskukselle ja takaisin ennen kuin ambulanssi viimein tuli pihaan ja mieheni saatiin nostettua.

Miten mitättömästi meihin suhtaudutaankaan! Murheellista, että jos olet vanha, vammautunut tai muuten yhteiskunnalle ”tuottamaton” osa, sinua ei oteta enää vakavasti.

Onneksi tällä kertaa ei käynyt pahemmin. Yleensä lisävahinkoja ei tule, jos ylös lattialta pääsee nopeasti. Kahden ja puolen tunnin aikana niitä ehtii kuitenkin helposti tulla. Kauhuskenaariot pyörivät mielessäni: Mitä ensi kerralla käy? Kauanko avun tulemisessa kestää silloin?

Omaishoitajana tekee suuren työn, että lähimmäinen voi hyvin. On kamalaa ja kohtuutonta katsoa vierestä, miten toinen kärsii eikä pysty lainkaan auttamaan.

Avunsaanti haja-asutusalueille on vaikeutunut sen jälkeen, kun siirryttiin hätäkeskusmalliin. Ennen saattoi soittaa palokunnalle, ja riuskat miehet tulivat apuun heti. Tehokkuus on vienyt avun pois haja-asutusalueilta, matkojen päästä.

Me omaishoitajat pyydämme harvoin apua. Silloin kun pyydämme, on tosi kyseessä. Toivon, että meidät otettaisiin silloin vakavasti.

 

Elvi Lehti

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.