Oletko sinä varautunut?

Pääkirjoitus 4.4.2019

 

Suurin osa ihmisistä elää tänä päivänä arjessaan niin, että talo on lämmin, vesi juoksee ja sähköt pelaavat. Kaikkia näitä arjen sujuvoittajia pidetään itsestäänselvyyksinä. Vai koska itse olet viimeksi pysähtynyt miettimään, miten selviäisit, jos sähköt katkeaisivat vaikka viikoksi tai vesi lakkaisi juoksemasta?

Hämeenkyrön kansalaisopisto ja SPR järjestivät maanantaina 72 tuntia -koulutuksen, jossa käytiin läpi, miten kansalaiset voivat varautua yllättäviin häiriötilanteisiin.

Kotivara on varmasti lähes kaikille tuttu sana, mutta kuinka moni todella on varautunut esimerkiksi ruokakaapissaan siihen, että jääkaapin ja pakastimen sisällöt sulaisivat ja kauppaan ei pääsisikään viikkoon?

Nykyihminen on tottunut siihen, että kaikkea tarvittavaa on saatavissa nopeasti ja arjen mukavuudet pyörivät.

Tosiasiassa nyky-yhteiskunta on paljon haavoittuvampi kuin yhteiskunta muutama vuosikymmen sitten. Vaikkapa myrskyn aiheuttama useamman päivän sähkökatko pakottaisi monet ihmiset lähtemään kotoaan.

Kun aiemmin varsinkin maaseudulla kaikissa taloissa oli tulisija, joka mahdollisti tarvittaessa lämmittämisen ja ruuan valmistuksen, tänä päivänä moni talous on puhtaasti sähkön varassa. Kun pirtti kylmenee ja kylmälaitteet lämpenevät, on ihmisellä aika nopeasti hätä kädessä.

Sähkökatko ei kuitenkaan iske pelkästään kotitalouksiin, vaan se katkaisee toiminnat välittömästi myös esimerkiksi ruokakaupoista. Kaupat voivat olla pullollaan ruokaa, mutta kun päätelaitteista katkeaa sähköt, joutuu kauppias laittamaan ovet säppiin, kun maksaminen ei onnistu.

On tärkeää, että kansalaisia välillä muistutellaan siitä, että itsestäänselvyydetkin voivat joskus hävitä.

Ja että voi tulla tilanteita, joissa jokaisen täytyy selvitä omillaan ilman, että joku rientää heti apuun.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja