Olemme lukeneet Alastalon Salissa

Harmiksemme kaikki suuremmat kulttuuritapahtumat on tunnetusta syystä peruutettu. Kuvassa esillä olevat nimikkopaitamme ovat olleet naftaliinissa, sillä Sastamalan vanhan kirjallisuuden päiviätkin olivat tauolla. Paita kuuluu itsestäänselvyytenä habitaatioomme siellä. Saamme joka vuosi selittää mistä paitoja saa, ja mitä paidan saaminen edellyttää, kertoo kirjoittaja Ahti Lindberg. Kuvassa paitojaan esittelevät Kalevi Lehtimäki, Ahti Lindberg, Sakari Virtanen ja Antero Kaasalainen.

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Olemme osa ryhmää, joka on vuosikausien ajan kokoontunut lauantaisin Kyröskosken Setlementin tiloihin niin sanotuille torikahveille. Keskustelujemme aiheena on usein kulttuuri, lähinnä kirjallisuus, ja nimenomaan usein sellainen kirjallisuus, joka vaatii lukijalta turnauskestävyyttä. Maailmankirjallisuus tuntee esimerkiksi James Joycen sekä venäläiset Tolstoin ja Dostojevskin tällaisiksi kirjailijoiksi. Suomalaisista itseoikeutettuna tähän kategoriaan kuuluu Volter Kilpi. Vaikka hänen pääteoksensa Alastalon salissa äänestettiin vuonna 1992 kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi romaaniksi, on sen lukemisen keskenjättäneitä enemmän kuin loppuun asti sinnitelleitä. Kirjan keskenjäämisen syy on usein se, että teoksen tyyli on viipyilevä ja tapahtumat etenevät verkkaisesti.

 

Vasta kun lukija oivaltaa, että tapahtumien kuvailun rinnalla kirjailija kertoo, mitä henkilöiden pään sisällä samanaikaisesti tapahtuu, kirja alkaa avautua. Suositellaan myös, että kirja annostellaan sopiviin osiin, ja varataan omaksumiselle kunnolla lukuaikaa, kahdesta viikosta pariin kuukauteen.

Volter Kilpi syntyi 1874 Kustavissa. Vuosituhannen vaihteessa juuri niissä samoissa maisemissa sai alkunsa kirjailijan nimikkoseura, Volter Kilpi Seura. Vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa vietetään Volter Kilpi -päiviä, joille allekirjoittanut on osallistunut useina vuosina. Elävämmin mieleenjääneet ovat Juha Hurmeen ohjaamat ja Yövieraat-teatteriryhmän esittämät katkelmat Kilven tuotannosta. Myös Kustavissa mökkeilevä Hannu Taanila oli juontamassa ohjelmia useana vuonna.

 

Ahti Lindberg

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.