Nyt tarvitaan sisua ja jaksamista

Pääkirjoitus 11.2.2021

Koronatartuntojen lukumäärät ovat viime päivinä nousseet meidänkin seudullamme. Varsinkin Hämeenkyrössä on tullut ilmi useita tapauksia, ja mikä huolestuttavinta, tartuntojen lähteitä ei kaikissa tapauksissa ole saatu selville.

Hämeenkyrö ja Ikaalinen säilyivät pitkään koronakartalla tartuntamäärien valossa hyvin puhtaina alueina. Se helpotti henkisesti liikkumista alueellamme, koska koronariski oli huomattavasti matalampi kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja monessa Pirkanmaankin kunnassa. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, ja varovaisuutta on lisättävä.

Vaikka koronaväsymys hiipii lähes jokaisen mieleen tässä vaiheessa, kun rajoitusten kanssa on eletty jo yli kymmenen kuukautta, vielä pitää jaksaa. Jokainen voi tehdä pienillä teoilla paljon sen eteen, että tartuntamäärät eivät ryöpsähdä seudullamme hallitsemattomasti. Turvavälien noudattaminen ja maskin käyttö paikoissa, joissa on enemmän ihmisiä koolla, auttaa jo paljon. Kotona pysytään silloin, jos on mitään oireita. Lisäksi isommat joukkokokoontumiset on syytä jättää keväämmälle. On kuitenkin myös tärkeää, että annetaan jokaisen tehdä omat valintansa, omilla kriteereillään. Joku voi kärsiä vakavasta sairaudesta, eikä voi siksi käyttää maskia. Jonkun henkinen jaksaminen voi olla niin ohuissa kantimissa, että hän tarvitsee ystävänsä fyysisesti lähelleen tai käynnin kuntosalilla, jotta jaksaa taas jatkaa. Tärkeintä on, että jokainen harkitsee valintojaan ja tekee parhaansa epidemian hillitsemiseksi.

On onni, että maaliskuussa, kun pandemia alkoi, kukaan ei tiennyt, miten pitkästä vitsauksesta on kyse. Nyt voi toivoa, että ajallisesti on kyse enää loppurutistuksesta. Rokotukset on meidänkin alueellamme jo aloitettu, ja viranomaisarvion mukaan vappuun mennessä pitäisi olla rokotettuna kaksi miljoonaa suomalaista. Jaksetaan vielä hetki, ja tehdään se perisuomalaisen sisun voimalla!

Katri Linnikko
päätoimittaja