Nuoret ottavat koulusulut vastaan rauhallisesti

Valkean ruusun koulun oppilaat Jade Rittola, Antti Ilen ja Nina Rajala kiirehtivät tiistaiaamuna koululle kuulemaan ohjeita etäopiskelusta.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. Ikaalisten yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaiset Saara Savisto, Josefina Salmi ja Leevi Inkeroinen kertoivat tiistaina, että tunnelma koulussa on rauhallinen, vaikka lähiopetus muuttuu keskiviikosta alkaen etäopiskeluksi.
– Vähän askarruttaa se, että sulkeminen kestää näin pitkän aikaa eli 13. huhtikuuta saakka, mietti Savisto.
– Onhan tämä tilanne ihan uusi meille opiskelijoille, mutta uskon, että jokainen meistä ottaa vastuun tehtävien tekemisestä, nuoret sanoivat.

Koronavirusta kolmikko ei pelkää.
– Nyt on on vain toimittava ohjeiden mukaan ja estettävä viruksen leviäminen, he totesivat.
– Päätös koulujen sulkemisesta tuli melkoisena yllätyksenä, mutta tähän pitää nyt sopeutua. Kyllä ne läksyt pitää hoitaa, vaikka nyt kaikki tehdään kotona, tuumasivat kahdeksasluokkalaiset Timo Soukko ja Sauli Särkijärvi.

Yhdeksäsluokkalaiset Oona Tienari ja Annika Sarin puolestaan osasivat odottaa päätöstä koulujen sulkemisesta.
– Korona hallitsee nyt kaikkea. Tietoa viruksesta ja sen vaikutuksista tulee joka kanavalta. Vakavahan tämä tilanne on, nuoret naiset sanoivat.
– Nyt pitää ottaa tilanne tosissaan ja käydä koulua kuin ennenkin, mutta kotoa käsin. Vilmaan on kirjauduttava aamulla ennen yhdeksää ja katsoa sinne tulleet tehtävät ja ryhtyä tekemään niitä, tuumasi Sarin.
– Vähän harmittaa se, että ei näe keskustassa asuvia kavereita, huokaisi järven toisella puolella asuva Tienari.

 

Tänään käytiin vielä koulussa

Valkean ruusun koulun oppilaat Jade Rittola, Antti Ilen ja Nina Rajala kiirehtivät tiistaiaamuna kouluun.
– Menemme saamaan tarkempia ohjeita siitä, kuinka opetus järjestetään ja mitä kotitehtäviä tulee, nuoret kertoivat.

Koulujen sulkeminen ei tullut heille yllätyksenä.
– Kyllä tällaista osasi jo vähän odottaa. Täytyy nyt vain valmistautua siihen, että tehtävät tehdään kotona, he kertoivat.

Koronavirus ei nuoria pelota.
– Me ollaan nuoria ja perusterveitä, joten ei se virus meihin toivottavasti iske.

 

Poikkeusolot ruokkivat luovuutta

Hämeenkyrössä kirkonkylän koulun rehtori Timo Mäkelä toteaa tilanteen olevan hyvin erikoinen, kun valtaosa perusopetuksesta vaihtuu lähiopetuksesta etäopetukseksi.
– Toivottavasti tilanne on myös ainutlaatuinen. Hyvin nopeasti on käynyt ilmi, että tilanne on testiponnistus myös erilaisille verkko-opiskeluun tarkoitetuille ohjelmistoille.

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi suurin osa perusopetuksesta järjestetään niin, että oppilaat opiskelevat kotona. Esiopetus annetaan lähiopetuksena, samoin niiden 1.–3. luokkien oppilaiden, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisen tärkeissä tehtävissä. Myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille järjestetään tarvittaessa lähiopetusta.

Kirkonkylän koululla on yhteensä 55 oppilasta, joilla on erityisen tuen tarve. Lukuun sisältyvät kaikki luokka-asteet.

 

Hämeenkyrön kirkonkylän koulun viidesluokkalaiset Verneri Toivonen, Moona Lehtonen ja Heta Lehtinen opiskelevat matematiikkaa vielä tiistaina omassa luokassaan. Opettaja Johanna Vilhula on ideoinut etäopiskelun tapoja, kun maanantaina tuli tieto koulujen sulkemisesta.

 

Viidettä luokkaa opettava Johanna Vilhula kertoo aloittaneensa opetusjärjestelyjen pohtimisen puolisonsa kanssa saman tien, kun poikkeusoloista maanantaina illansuussa tiedotettiin. Vilhulan puoliso Kai Asunta työskentelee opettajana samassa koulussa.

Tiistaiaamuna Kirkonkylän koulun opettajainhuoneessa käy kuhina, mutta Asunta vakuuttaa, ettei tilanne aiheuta paniikkia.

Vilhula kertoo, että jo tiistaina hänen oppilaistaan noin puolet on jäänyt kotiin, mutta osalla oppilaista syynä poissaoloon esimerkiksi vatsatauti.
– Olemme yhdessä oppilaiden kanssa nostaneet poissaolevien oppilaiden kaapeista koulukirjat kunkin omalle pulpetille, josta ne on mahdollista noutaa, kun tauti hellittää.

Jokaiselle oppilaalle on myös annettu tyhjä vihko, johon kukin kirjoittaa päiväkirjaa aiheella Koulussa kotona.
– Englannin opiskeluun on kopioitu tehtävämonisteita ja olen kerännyt oppilaiden omat puhelinnumerot, jotta voin perustaa Whatsapp-ryhmän tehtävien jakamiseksi suoraan oppilaille, Vilhula kertoo.

Vilhula ja Asunta ovat pohtineet myös oppilaille annettavien tehtävien ajoittamista.
– Päivittäinen lukujärjestyksen mukainen ohjeistaminen on mielestäni parempi tapa kuin antaa iso määrä tehtäviä pitemmälle ajalle, Vilhula sanoo.

Koulun toiminta poikkeustilanteessa varmasti hakee muotojaan jonkin aikaa, mutta yllättävänkin paljon on reilussa puolessa vuorokaudessa keksitty. Poikkeusolot ruokkivat luovuutta.

Koteihin viestimisessä tärkein kanava on sähköinen Wilma-järjestelmä.
– Kyllä vanhemmat lukevat Wilma-viestejä hyvin, kysymyksiä koulutyön organisoinnista alkoi tulla viikonloppuna sen jälkeen, kun laitoin koteihin tiedotteen mahdollisista muutoksista ja niihin varautumisesta, Mäkelä kertoo.

 

Koulujen sulkemisesta lisää torstain UutisOivassa

 

Sakari Ilomäki

Terhi Palonen