Nuoret aikuiset luottavat sanomalehteen – someen ei juuri luoteta

UutisOivan toimitus Oivaseutu Hämeenkyrön Sanomat hämeenkyrönsanomat Pohjois-Satakunta pohjoissatakunta toimitus toimittajat sanomalehti paikallislehti pirkanmaa satakuntaToimitustyötä Oivan toimituksessa.

OIVASEUTU. Nuoret aikuiset kaipaavat uutis- ja ajankohtaismedialta ennen kaikkea luotettavuutta, ilmenee syys-lokakuussa tehdystä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

Luotettavuutta piti tärkeänä 91 prosenttia 18–24 -vuotiaista ja 78 prosenttia kaikista aikuisista vastaajista.

Toiseksi tärkein ominaisuus oli asiantuntevuus. Sitä piti tärkeänä 83 prosenttia nuorista aikuisista ja 78 prosenttia kaikista vastaajista.

Sanomalehdet olivat nuorten mielestä ylivoimaisesti luotettavin media. Tutkimuksessa tiedusteltiin, mihin medioihin vastaaja liittää arvostamansa luotettavuuden. Sanomalehdet olivat selvästi kärjessä: nuorista aikuisista 84 prosenttia liitti luotettavuuden sanomalehtiin ja koko aikuisväestä luku oli 74 prosenttia. Toiseksi sijoittui televisio ja kolmanneksi radio. Verkon uutisportaaleihin, Googleen, sosiaaliseen mediaan kuten Facebookin uutisiin ja mainoksiin ja blogeihin tai vlogeihin luotti vain 1–4 prosenttia suomalaisista aikuisista.

Nuoret aikuiset pitivät paikallisuutta jopa tärkeämpänä (17 prosenttia) piirteenä kuin kaikki aikuiset (7 prosenttia). Lisäksi nuoret aikuiset pitävät laadukkuutta selvästi tärkeämpänä ominaisuutena (72 prosenttia) kuin koko aikuisväestö (49 prosenttia). Laadukkuuden tärkeydessä ero oli 23 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen toteutti IRO Research.