Nouski suunnisti hopealle SM-viestissä

Kuva: Juhani Heittola. Takana hopeajoukkue vasemmalta oikealle: Eetu Savolainen, Aleksi Karppinen, Mikko Knuuttila ja Lauri Oikarinen. Edessä sijalle 10 suunnistanut kakkosjoukkue Teemu Oksanen (vas.), Tuomas Kotro, Tero Linnainmaa ja Juho Ylinen.

IKAALINEN/MYNÄMÄKI. Ikaalisten Nouseva-Voima palasi mitalikantaan suunnistuksen SM-viestissä Mynämäellä lauantaina. Hopeamitalilla seura otti haltuunsa jälleen Hämeen alueen parhaan viestisuunnistusseuran tittelin miesten puolella.

Nouskin ykkösjoukkueen nelikko Lauri Oikarinen, Mikko Knuuttila, Aleksi Karppinen ja Eetu Savolainen suunnisti koko viestin ajan minuutin sisällä kärjestä, ja pääosin aivan kärjessä.

Oikarinen vaihtoi avausosuudelta kärkiletkassa. Toisella osuudella Knuuttila nosti Nouskin ykköseksi yhdessä samaan aikaan vaihtaneen Tampereen Pyrinnön kanssa.

Kilpailun kärkinelikko erottui kolmannella osuudella, kun Karppinen vaihtoi osuudelta yhdessä Kalevan Rastin ja Helsingin Suunnistajien kanssa. Pyrintö oli karannut minuutin päähän, mutta muut joukkueet olivat jo kaksi minuuttia takamatkalla.

 

Kovia vastustajia ankkuriosuudella

Savolaisella oli ankkuriosuudella vaativa tehtävä. Vastassa oli kaksi elokuisen MM-viestin suomalaista hopeamitalistia: Kalevan Rastin Miika Kirmula ja Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka. Kolmas vastustaja oli MM-joukkueen varamies, Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho.

Huippujännittävällä ankkuriosuudella virheitä ei annettu lainkaan anteeksi. Kirmulan vajaan minuutin kestänyt virhe maksoi mitalin ja joensuulaiset jäivät neljänsiksi. Vastaavasti Kuukan epäsujuva meno pudotti Pyrinnön pronssille ja nosti samalla Nouskin hämäläisseurojen ykköseksi.

Jäljellä oli enää kultakamppailu. Yleisörastilla reilu kilometri ennen maalia yhdessä leimasivat Nouskin Savolainen ja Helsingin Suunnistajien Ojanaho. Helsingin Suunnistajat osoittautui lauantaina Nouskia paremmaksi. Savolaisen mukaan voittajaa ei tarvinnut arpoa Mynämäen Saarnavuoren maastossa.

– Ratkaisu oli täysin fyysinen. Loppulenkillä Olli lisäsi vauhtia ylämäkeen ja siinä tuli ero. Ei jäänyt mitään jossiteltavaa, Savolainen tunnnusti helsinkiläisen paremmaksi.

Karannut kultamitali ei kuitenkaan jäänyt Savolaista harmittamaan.

– Ankkuriosuudelle lähtiessä asetelma oli ehkä vähän se, että olen kärkinelikosta heikoin lenkki. Siinä mielessä pitää olla kyllä tyytyväinen, että Kuukka ja Kirmula jäivät taakse, hän lisäsi.

Helsingin Suunnistajien joukkueessa viestiä veivät Ojanahon lisäksi Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro ja Topi Syrjäläinen.

Viestimitali jatkoi Nouskin perinnettä, jossa seura onnistuu SM-viestissä joka toinen vuosi. Vuonna 2015 Nouski oli Hämeenkyrössä pronssilla ja vuonna 2017 Espoossa hopealla.

Menestystä on tullut, mutta hyvänäkin päivänä ainakin yksi joukkue on ennättänyt Nouskin edelle. Mitä pitää tehdä, jotta vuoden 1983 SM-viestivoitto onnistuisi uudelleen?

– Se vaatisi hyvän fyysisen päivän ja erinomaisen suorituksen kaikilta joukkueen jäseniltä, varsinkin ankkurilta. Tältä joukkueelta se on kyllä jonain päivänä mahdollista, kun kaikki palaset loksahtavat paikalleen, toisella osuudella viestiä vienyt Knuuttila arvioi.

 

Nouskilta vahva kisaviikonloppu

Nouskin hyvää joukkuepanosta täydensi kakkosjoukkue Juho Ylinen, Tero Linnainmaa, Tuomas Kotro ja Teemu Oksanen, joka ylsi kovassa kilvassa sijalle 10. Viestin loppuratkaisuissa Oksanen jätti taakseen moninkertaisen MM-mitalistin, Paimion Rastin Frédéric Tranchandin.

Nouskin suunnistajien menestyksekäs viikonloppu jatkui sunnuntaina Forssassa, missä ratkaistiin sprinttimatkojen SM-mitalit. Parhaasta nouskilaisuorituksesta vastasi Teemu Oksanen, joka otti odotetusti SM-kultaa 20-vuotiaiden sarjassa. Juho Ylinen oli miesten pääsarjassa 14.

 

Juho-Veikko Hytönen