Nouski saa riveihinsä puolalaista suunnistusvoimaa

Fryderyk Pryjma tutustumassa Franz Josefin jäätikköön Uudessa-Seelannissa. Kohta kuitenkin kutsuvat Ikaalisten kentät.

IKAALINEN. Nouskin vuosi 2020 käynnistyi iloisissa merkeissä, sillä puolalainen Fryderyk Pryjma liittyy edustamaan Ikaalisten Nousevaa-Voimaa kaudella 2020.

Varsovassa syntynyt ja kasvanut Pryjma, 21, opiskelee insinööritieteitä Tampereen teknillisessä yliopistossa ja asuu tällä hetkellä Tampereen Hallilassa. Pryjma opiskelee koko tutkinnon Suomessa, joten miehen seurasta saadaan nauttia vielä monen vuoden ajan.

Pryjman tähänastisen uran parhaat meriitit ovat juniorisarjoista. Vuoden 2017 nuorten MM-kisoissa Tampereella Pryjma oli keskimatkalla 13:s. Vuotta myöhemmin sijoitus Unkarin nuorten MM-keskimatkalla oli 16, jolloin taakse jäivät muun muassa kaikki suomalaiset. Saman vuoden nuorten MM-viestissä Pryjma oli mukana Puolan viidenneksi sijoittuneessa viestijoukkueessa.

Pryjman pitkän tähtäimen tavoite on edustaa Puolaa arvokisoissa ja ottaa MM-mitali, jota puolalaiset eivät ole vielä suunnistuksessa onnistuneet saavuttamaan. Ensi kauden fokus on kansainvälisissä kisoissa kuten maailmancupissa, EM-kisoissa ja MM-kisoissa.

Vaikka Puolalla ei MM-mitalia vielä suunnistuksessa olekaan, löytyy maasta todella kovia suunnistajia. Maajoukkueeseen pääsy ei ole itsestäänselvyys.
– En aseta mitään tiettyä starttia vielä tavoitteeksi, sillä kisoihin pääsy riippuu menestyksestä katsastuskisoissa. Ja tietenkin myös suunnistuksen suuret seuraviestit ovat tärkeitä tavoitteita, hän selvittää.

 

”Haluan kuulua porukkaan”

Aiemmin Pryjma on edustanut Kooveeta, mutta seura vaihtuu, sillä mies kaipaa lisää harjoitusseuraa paikallisista miehistä.
– Haluan kuulua porukkaan, jossa samalla paikkakunnalla asuvat kovat kaverit harjoittelevat yhdessä ja vievät toisiaan eteenpäin urheilu-uralla. Erityisesti odotan juuri kuukausittaisia harjoitusleirejä, joissa kaikki miehet ovat mukana, Pryjma kertoo.

Pryjman ensiesiintymistä Nouskin paidassa saadaan kuitenkin vielä odottaa keväälle, sillä kuluvan talven puolalaismies viettää Australian Canberrassa toimien suunnistusvalmentajana paikallisessa seurassa.
– Halusin välttää Suomen talven ja kokeilla jotain uutta. Pidän taukoa opinnoista, tutkin uusia maita ja tutustun uusiin ihmisiin. Lisäksi haluan päästä suunnistamaan uusissa hienoissa maastoissa, maaliskuun lopussa Suomeen palaava Pryjma kertoo.

 

Nouski Espanjassa ja Jyväskylässä

Nouskin edustusryhmän talviharjoittelukausi on täydessä käynnissä ja juoksuvauhtia on haettu juoksukisoista niin ulkomailla kuin kotimaassakin.

Osa Nouskin miehistä on leireillyt Espanjan Torreviejassa, jossa ohjelmassa oli loppiaisviikonloppuna järjestetty Carrera De Reyes De San Fulgencio -katujuoksukisa.

Kilpailun rata sisälsi korkeuseroja ja jyrkkiä kaarteita. Kaikkiaan lähes 350 osanottajan kilpailun voiton vei Mikko Knuuttila, jonka loppuaika 15.05 lupailee hyvää ensi kesää ajatellen.

Muutama päivä aiemmin nouskilaisittain parhaasta suorituksesta uuden vuoden juoksuissa vastasi Juho Ylinen, joka otti voiton Jyväskylässä Paviljongin Pamauksen 10 kilometrillä. Ylisen voittoaika sangen liukkaissa olosuhteissa oli 33.40.

Nouskin edustusryhmän leirit jatkuvat tammikuun loppupuolella Pajulahdessa viikonloppuleirin merkeissä.

 

Juho-Veikko Hytönen

 

 

Lähetä oma juttusi osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi! Toimitus pitää itsellään oikeuden muokata ja lyhentää lähetettyjä tekstejä.