Nouski palkinnoille siellä, missä odotukset matalimmalla

Fryderyk Pryjma ja Juho Ylinen ottivat kolmossijan Lahdessa. Kuva: Juho-Veikko Hytšnen.

IKAALINEN/LAHTI. Ikaalisten Nouseva-Voima kiipesi vaikeuksien jälkeen vihdoin palkintokorokkeelle suunnistuksen Viestiliigassa. Kahden alavireisesti menneen metsäviestin jälkeen kolmossija irtosi sieltä, mistä sitä vähiten odotettiin eli Lahden sprinttiviestistä.

Radiomäen eteläpuolella Launeen perhepuistossa suunnistettu viesti tarjosi kilpailijoille ja tv-katsojille sähäkkää menoa sekä jännitystä aivan loppuun asti. Nouskin kaksikko Fryderyk Pryjma ja Juho Ylinen suunnistivat alusta alkaen rohkeasti vieden viestiä kärkisijoilla.

Kolmossija oli pieni yllätys myös miehille itselleen. Nouski on tunnettu enemmän maastomatkojen kuin sprinttimatkojen miehistä.
– Mukava aloittaa viestiura Nouskissa palkintosijalla etenkin tällaisessa tilanteessa, kun onni ei ole ollut myötä aiemmissa osakilpailuissa, ennakkoluulottomasti Suomen kärkisprinttereitä haastanut Pryjma iloitsi.
– En oikein tiedä miten me täällä olemme palkinnoilla, varsinkin kun seuran ykkössprintteri (Teemu Oksanen) puuttui kokoonpanosta. Toisaalta tänään suoritukset olivat sujuvia. Emme tehneet virheitä ja otimme vielä kaiken lisäksi oikeat leimat, Ylinen sanoi sunnuntaina Lahdessa.

 

Parikymmentä sekuntia kovempia vitosella

Kaksihenkisissä joukkueissa molemmat miehet suunnistivat kaksi osuutta ja kolmen ensimmäisen osuuden jälkeen Nouski oli taistelemassa viestin voitosta yhdessä Tampereen Pyrinnön ja Helsingin Suunnistajien kanssa.

Kalevan kisoissakin juosseella Ylisellä oli tuttua vastusta yleisurheiluradoilta: Pyrinnön Aleksi Niemi ja Helsingin Suunnistajien Otto Kaario. Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemi karkasi omille teilleen puolimatkassa, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä.

Hyvistä mailerintaidoistaan tunnettu Kaario meinasi päästä karkuun heti Niemen irtoamisen jälkeen, kun Ylinen kaatui ja joutui kampeamaan itsensä pystyyn. Nouskin ankkuri kiri tutun kilpakumppaninsa vielä iskuetäisyydelle, mutta pieni virhe puoli kilometriä ennen maalia päästi Kaarion uudestaan 10 sekunnin etumatkalle, eikä mitään ollut enää tehtävissä.
– Aika vaikea juosta kiinni sellaista kaveria, joka juoksee 1 500 metriä aikaan 3.49. Nuo kaverit (Niemi ja Kaario) ovat ratavitosella parikymmentä sekuntia kovempia kuin minä ja kyllä sen tässä huomasi, ennätyksensä 14.54,80 ratavitosella kesällä juossut Ylinen totesi.

Fryderyk Pryjma vaihtoi Kooveen keltamustat kamppeet Nouskin väreihin täksi kaudeksi. Talven puolalaissuunnistaja vietti Australiassa. Koronan iskettyä Eurooppaan hän matkusti kotimaahansa odottamaan tilanteen selviämistä. Nyt hän on palannut takaisin Tampereelle opiskelujensa pariin.

Tampereen Hervannassa asuva puolalainen haluaisi kilpailla vielä maajoukkue-edustuksien kannalta tärkeät kilpailut kotimaassaan, mutta se taitaa jäädä haaveeksi.
– Kaikki riippuu koronasta. Haluaisin vielä takaisin Puolaan tärkeisiin kisoihin, mutta todennäköisesti kilpailen vain Suomen tärkeät kilpailut.

 

Naisten viestin Lahdessa voitti MS Parma.

Suunnistuskausi jatkuu tulevana viikonloppuna SM-pitkällä Siikaisissa. Viestiliiga jatkuu syyskuun 20. päivä Pöytyän Yläneellä kilpailtavalla SM-viestillä. Vaikka tuolloin mennään kalliolla, korvessa ja suolla, palautti Lahden sprinttiviesti uskon Nouskin mahdollisuuksiin.
– SM-viestistä haetaan mitalia ja kakkosjoukkueellakin on mahdollisuudet kymppijoukkoon. Vähintään ykkösjoukkueen pitää olla mestaruustaistossa mukana, Ylinen mietti tavoitteita.

 

Juho-Veikko Hytönen