Nouski murtuneella kämmenellä finaalivoittoon

suunnistus nouski voitto ikaalinenJuho Ylinen ja Mikko Knuuttila ISTV:n haastattelussa kilpailun ratkettua. Ankkuri Eetu Savolaisen tie vei suoraan ensiapuun. Kuva: Juho-Veikko Hytönen

IKAALINEN/NOUSIAINEN. Nouski sai vihdoin himoitsemansa viestivoiton, kun muut Suomen kärkiseurat kaatuivat suunnistuksen Viestiliigan finaaliosakilpailussa Nousiaisissa.

Kolmikko Juho Ylinen, Mikko Knuuttila ja Eetu Savolainen voitti finaalin puolen minuutin erolla Helsingin Suunnistajiin.

Miesten 3 x 6 kilometrin viesti huipentui dramaattisiin loppuratkaisuihin. Eetu Savolainen pääsi ankkuriosuudelle reilun puolen minuutin johtoasemassa, mutta Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho nappasi Nouskin miehen nopeasti kiinni ja meni ohi.

Viimeisillä kilometreillä Ojanahon vajaan minuutin kestänyt virhe vei jälleen Nouskin edelle. Nouski oli matkalla voittoon, kun Savolainen kaatui rajusti. Rytäkässä hän kolhi polvensa ja mursi luun kämmenestään. Kaikesta huolimatta Savolainen onnistui ylittämään maaliviivan ensimmäisenä.

Dramaattisen ankkuriosuuden miinuspuoleksi voidaan lukea se, että Savolaisen kausi on nyt ohi, eikä hän ole puolustamassa mestaruuttaan erikoispitkän matkan SM-kilpailuissa Vantaalla.

 

Maittava ykkössija Nouskille

Joukkueen avaajalle Juho Yliselle ykköstila maittoi.
– Pääsin itse ensimmäistä kertaa ykkösjoukkueeseen kovatasoisessa viestissä. Erityisen hienolta tuntuu, että Eetu (Savolainen) onnistui jättämään kovat miehet taakse aivan lopussa loukkaantumisesta huolimatta.

Nouski on liikkunut kansallisissa ja kansainvälisissä viesteissä lähes joka kerta kärjen tuntumassa, mutta voitot ovat järjestään lipsuneet muille. Kuvaavaa on, että seuralla on viime vuosilta kolme SM-mitalia ja viiden sakissa on oltu kymmenkunta kertaa eri viesteissä. Voittoja on tullut korkeintaan aluemestaruusviesteistä.

Toista osuutta sunnuntaina vienyt Knuuttila tietää syyn.
– Minä, Eetu tai Aleksi (Karppinen) emme ole nuorina suunnistaneet missään kisoissa kovissa ratkaisupaikoissa. Viestirutiinia ei ole ollut, mutta nyt sitä alkaa olla. Itseluottamustakin on tullut. Sitä pitää hyödyntää lähtemällä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti näihin kisoihin. Tasomme riittää kyllä, Knuuttila vakuutti.

Finaaliosakilpailussa oli jaossa tuplapisteet. Syyskuun SM-viestin hopean ja sunnuntain finaalivoiton ansiosta Nouski nousi liigan kokonaiskilpailun kakkospaikalle ohi Kalevan Rastin ja Paimion Rastin. Viestiliigan kokonaisvoiton miehissä varmisti Tampereen Pyrintö.

Vuoden 2020 Viestiliiga käynnistyy huhtikuussa Turusta Kevätyönviestillä. Ikaalisten Nouseva-Voima toimii yhden osakilpailun isäntänä, kun kylpylästä käydään Kylpyläviesti 16. toukokuuta.

 

Juho-Veikko Hytönen