Nautitaan talvista!

Pääkirjoitus 18.1.2019

Tänä vuonna Pirkanmaalla päästään viime talven tapaan nauttimaan ihanista talvisäistä. Paria poikkeuspäivää lukuun ottamatta sää on pysynyt joulusta lähtien pakkasella ja lumipeitettä on kertynyt pikkuhiljaa niin, että nyt maisemat ovat monin paikoin kuin postikortista.
Koululaisten lomien aikaan sekä Ikaalisissa että Hämeenkyrössä huudeltiin latujen ja luistelujäiden perään. Jo viime viikolla ladut olivat kohtalaisessa hiihtokunnossa koko seudullamme. Viimeistään alkuviikon kunnon lumisateen myötä hiihtobaanat on saatu hyvään kuntoon. Samoin luistelukentät alkavat olla nyt joka puolella käytössä.
Seudullamme ollaan varsinkin latujen suhteen onnellisessa asemassa, kun pitäjien halki kulkee Pirkan ura, joka mahdollistaa hyvänä lumitalvena pitkätkin hiihtolenkit ilman, että samaa kierrosta täytyy hiihtää monta kertaa. Nyt näyttää hyvältä myös varsinaisen Pirkan Hiihto -tapahtuman suhteen, joka viimeisen viiden vuoden aikana on jouduttu kerran perumaan kokonaan ja kerran hiihdetty lyhennetyllä reitillä.
Ilmaston lämpeneminen on tosiasia, joka on jo lyhentänyt Suomen talvea. Pirkanmaalla lumisesta talvesta päästään nauttimaan yleensä korkeintaan joulukuun lopusta maaliskuulle. Viimeisen kymmenen vuoden sisään mahtuu kuitenkin jokunen talvi, jolloin lumi on tämän tästä sulanut ja pysyvää lumipeitettä ei ole tullut kuin muutamaksi viikoksi. Kuluva talvi on nyt toinen peräkkäinen niin sanotusti perinteinen talvi, jolloin laduille, kaukaloille ja pulkkamäkiin pääsee harrastamaan ja nauttimaan talvesta.
Lumisenakin talvena mieltä kaihertaa pieni huoli siitä, kauanko pakkaset kestävät. Jotta myös seuraavat sukupolvet saisivat nauttia talviharrastuksista, jokaisen meistä olisi hyvä miettiä, mitä voisi tehdä ympäristön eteen. Vähemmän autoilua? Ulkomaanmatkan sijaan kotimaan lomailua? Lisää lähiruokaa lautaselle? Vähemmän lutraamista lämpimällä vedellä? Pienilläkin ympäristöystävällisillä valinnoilla on yhdessä iso merkitys.

 

Katri Linnikko
päätoimittaja