Myötätuuli puhaltanut jo 20 vuoden ajan

Myötätuulen käynnisti diakoniatyöntekijä Johanna Graeffe. Hän muisteli toiminnan vaiheita 20-vuotisjuhlassa.

HÄMEENKYRÖ. Hämeenkyrön seurakunnan kaikille avoin toimintapäivä Myötätuuli juhlisti 20-vuotista taivaltaan asiaan kuuluvalla arvokkuudella Koskilinnassa.

Myötätuuli-päivä koostuu tyypillisesti aamuhartaudesta, toimintaryhmistä, ruokailusta kahveineen ja iltapäivän ohjelmatuokiosta. Toimintaryhmiä ovat muun muassa askartelupaja ja runoryhmä.

Juhlatilaisuuden avannut diakoniatyöntekijä Johanna Graeffe kertoi, että toiminta on ikään kuin jatkoa jo 1950-luvulla perustetulle Kultaisen iän kerholle. Tämän kerhon aikanaan perusti juhlassakin paikalla ollut Maija Rajala.
– Tarkkaa perustamisvuotta en muista, mutta se oli sellaista kerhotoimintaa, jossa kävi muutamia kymmeniä ihmisiä kerralla, Rajala muistelee.

 

Alku tapahtui pikavauhdilla

Nykyinen Myötätuuli sai alkunsa, kun Graeffe näki Tampereella mainoksen toimintapäivästä, joka kattaa kerhotoiminnan lisäksi esimerkiksi ruokailun.

Tämä tapahtui keväällä 1999.
Sakari Virtanen oli silloin kirkkoherrana. Minä kysyin häneltä, voisinko saada ensi vuoden budjettiin määrärahan tällaisen toiminnan aloittamiselle. Sakari sanoi, ettei käy. Sinä aloitat sen heti syksyllä.

Pikavauhtia seurakunnassa laitettiin kaikki kuntoon, ja syksyllä 1999 toiminta alkoi Kyröskosken seurakuntatalossa. Aluksi ruokaa budjetoitiin 50 kävijän mukaan, mutta pian määrän sai tuplata, sillä kävijöitä oli sata.

Huippuaikoina kävijöitä oli 120–130 tuntumassa, nyt puhutaan 70–80:stä. Joskus kävijöitä voi olla koolla reilu sata.

Graeffe painotti, että ilman vapaaehtoisia ei toiminta olisi mahdollista ja heitä tarvitaan edelleen.
– Voi olla vaikka kerran viikossa mukana, tai useammin. Kukin omien resurssiensa mukaan, Graeffe vinkkasi.

 

Seurakunnan Myötätuulen 20-vuotisjuhla täytti Koskilinnan salin.

 

Tervehdyksensä tuonut kunnanjohtaja Antero Alenius näki Myötätuulen ja sen edellyttämän vapaaehtoistyön erinomaisena esimerkkinä täydentävästä työstä, joka tulee kunnan tekemän työn lisäksi.
– Oli paikallinen palveluntuottaja kuka tahansa, tärkeintä on ihmisten tavoittaminen. Paikalliset tarpeet ja olosuhteet ovat erilaisia eri kunnissa. Siksi tarvitaan kunnan lisäksi myös muita toimijoita, kuten seurakunta ja kolmas sektori.

Kirkkoherra Jorma Pitkänen kuvaili Myötätuulen toimintaa mittavaksi, onhan kävijöitä useita kymmeniä viikossa. Lisäksi Jämijärvellä olevassa Toivon tuvassa on paljon samoja elementtejä kuin Myötätuulessa.
– Hyvä toimintamalli on siis laajentunut.

Myötätuuli kokoontuu nykyään Koskilinnassa, joka on herättänyt kahden yrittäjän kiinnostuksen. On mahdollista, että kunta myy Koskilinnan.
– Aina ei ole ollut pelkkää myötätuulta. Olemme joutuneet siirtymään tutuista tiloista Särkijärven kautta tänne. Tilat ovat ilon ja kiitoksen aihe, mutta jatko on pieni kysymysmerkki. En kuitenkaan näe mitään syytä, etteikö toimintamme voisi jatkua täällä joka tapauksessa tulevaisuudessakin. Ja tarvittaessa löydämme kyllä tilat, Pitkänen rohkaisi.

 

Tuukka Olli