Myöhäsen tavoitteet ovat maailmalla

Kuva: Arttu Talvela Trial-taitaja Timo Myöhänen osaa kirjaimellisesti kiipeillä seinille moottoripyörällään.

IKAALINEN. Trial-moottoripyöräilijä Timo Myöhänen tavoittelee menestystä kansainvälisissä sarjoissa. SM-osakilpailuihin mies osallistuu, kun kansainvälinen kilpailukalenteri sen mahdollistaa, mutta päätavoite on mahdollisimman hyvä menestys maailmanmestaruussarjan World cup -luokassa sekä euroopanmestaruussarjassa.
– SM-sarjassa menestyminen edellyttäisi osallistumista kaikkiin osakilpailuihin. Sen vuoksi en ole asettanut SM-sarjaan erityisiä tavoitteita ensi kaudeksi, Myöhänen toteaa.
Talvikauden parikymppinen trial-ammattilainen harjoittelee Espanjassa.
– Vietän talven Gironassa, joka sijaitsee noin 100 kilometriä Barcelonasta rannikkoa pitkin pohjoiseen. Alueella harjoittelevat lähes kaikki maailman parhaat kuljettajat ja Kataloniassa on paljon moottoripyöräteollisuutta. Gironan ja Barcelonan alueella on runsaasti laadukkaita harjoittelupaikkoja.
Harjoittelu on pääpiirteissään samanlaista harjoitus- ja kilpailukaudella. Talvisin oheisharjoittelun määrä on kuitenkin suurempi kuin kilpailukaudella. Ajoharjoittelun määrä on suuri ympäri vuoden.
– Lajin luonteeseen kuuluu, että kehittyäkseen paremmaksi on oltava pyörän päällä. Ja mieluiten haastavissa ja monipuolisissa olosuhteissa.
Ulkoratojen kilpailukausi alkaa huhtikuun alussa Italiassa EM-osakilpailulla. Talvikaudella trialissa kisataan hallikisoja ja Myöhänen kilpailee ainakin SM-hallikisassa Tampereella 13. helmikuuta.
– Talviharjoitteluun kuuluu runsaasti ajoharjoittelua, mutta ajamisen lisäksi myös fysiikkaharjoittelua, johon sisältyy juoksulenkkejä, kuntosaliharjoittelua, kuntopiiriä ja pallopelejä sekä tietysti kehonhuoltoa, Myöhänen listaa.
Tulevaan kilpailukauteen valmistaudutaan paitsi hankkimalla kisakuntoa ja -taitoa, myös rakentamalla kaudelle mahdollisimman hyvät taustat.
– Käytännössä hoidetaan kuntoon tallikuviot ja pyritään hankkimaan yhteistyökumppaneita, Myöhänen kertoo.
Vielä tammikuun puolivälissä Myöhänen ei voi paljastaa, millä kalustolla hän tulevan kauden ajaa, koska sopimusta ei ole julkistettu.
Myöhänen satsaa trialiin tällä hetkellä täysillä.
– Trial on kokopäivätyö, jonka ehdoilla mennään.
Nuori mies rentoutuu kalastamalla.
– Vietän mieluusti aikaa Kyrösjärvellä tai muualla kalastaen. Se vie ajatukset tehokkaasti pois ajohommista ja muusta kiireestä.
Sakari Ilomäki