Musta joutsen

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

UutisOivassa 14.3.2019 toimitusjohtaja Juha Koskinen kirjoittaa: ”Leppäkosken Sähkön omistajat päättivät loppuvuonna 2017 suunnatusta annista, jossa johdon ja hallituksen jäsenet saivat kukin 128 osaketta”.

Itse asiassa annista päättivät Leppäkosken johto ja hallitus itse itselleen lähettämällä valtakirjapyynnön osakkeenomistajille. Vielä tammikuun lopussa 2018 minulle soitti kaksi osakkeenomistajaa asiasta.

He olivat luulleet, että Gerako Oy on joku ulkomainen yhtiö ja että Carunan kaltainen omistuksen siirto ulkomaille sähkön hinnankorotuksineen taas tapahtuu. Molemmat katuivat valtakirjan antamiserehdystään tahoille, joita Leppäkosken johto suositteli kirjeessään. He ymmärsivät nyt, että valtaaja olikin itse asiassa yrityksen johto ja hallitus kavereineen.

Tapahtumat johtivat lopulta siihen, että nykyisin yli 50 prosentin äänivaltaa yhtiössä todellakin käyttää Ikaalisten perussuomalaisten valtuustoryhmän kirjoituksessaan 7.3.2019 UutisOivassa mainitsemat tahot.

Ensin mainitussa lehdessä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilmo Kalli kirjoittaa Leppäkosken Sähkö Oy:n merkityksestä Ikaalisille.

Hyvä niin ja vielä parempi olisi ollut ajoissa ymmärtää määräysvallan säilymisen arvo. Tämä valta olisi ollut helppo säilyttää. Olisi vain pitänyt julkaista paikallislehdissä johdon esityksen kanssa kilpaileva irti leikattava valtakirja perusteluineen johdon valtauspyrkimyksistä ja pyytää pienomistajia lähettämään valtakirja täytettynä Ikaalisten, Parkanon, Jämijärven tai Kihniön yhtiökokousedustajalle.

Sitten olisi pitänyt niiden avulla erottaa omistajia vastaan noussut yhtiön hallitus ja valita uusi luotettava tilalle sekä myöhemmin kaventaa hallituksen valtaa, jottei vastaavaa enää tapahtuisi. Näin ei kuitenkaan tehty.

Tunnutaan vain ylistävän yhtiön toimintaa, mutta sitä ei saisi katsoa ”hallituksen valtuutuksen hankkia ja luovuttaa edelleen 30 000 yhtiön osaketta 150-1000 euron kappalehintaan” -moniteholinssien läpi.

 

Matti Peijariniemi

 

 

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803