M/S Ikaalinen ottaa Kyrösjärven haltuun

risteilyt kyrösjärvi ikaalinen vuokrattava laivaIkaalilaiset Markku Kukkula ja Satu Rahkola ryhtyvät tosimielellä M/S Ikaalisen kipparipariskunnaksi ja järjestävät risteilyitä omalla kotoisalla Kyrösjärvellä.

IKAALINEN. Eipä aavistanut Markku Kukkula liotellessaan pikkupoikana varpaitaan Wanhan kauppalan Laivarannan laiturilla, että isona hän ottaa Kyrösjärven haltuunsa. Puoliso Satu Rahkola tietää miehensä tästä haaveilleen.
– Sisävesiristeilyillä pitkin Suomea Markun on aina lopulta löytänyt konehuoneesta tutkimasta laivaa. Ja ulkomaita myöten on omaa laivaa katseltu, Satu Rahkola kertoilee.

Perheen kiireet ovat 22 vuoden ajan jääneet taakse, kun moottoriveneen narut ovat irronneet laiturista. Samaa upeaa kokemusta Markku Kukkula haluaa nyt tarjota kaikille halukkaille M/S Ikaalisen Kyrösjärvi-risteilyillä kesän aikana.
– Perinnekin velvoittaa. 36 kilometriä pitkä Kyrösjärvi on 48. suurin järvi Suomen lähes 190 000:sta vähintään viiden aarin kokoisesta järvestä. Jo 1880-luvun lopulla höyrylaiva M/S Ikalis kuljetti matkustajia Kyrösjärvellä, Markku Kukkula kertaa historiaa.

 

m/s ikaalinen laiva risteily kyrösjärvi ikaalinen

Ikaalilainen Markku Kukkula tarjoaa M/S Ikaalisen kapteenina sitä, mistä on itsekin Kyrösjärvellä nauttinut: kiire unohtuu, kun laivanarut irrotetaan laiturista.

Aikoinaan Ikaalisten Wanhan kauppalan ”voimamies”, nimismies Kaarlo Sparfven ryhtyi kehittämään Kyrösjärven laivaliikennettä tilaamalla höyrylaivan Helsingin Laivatelakalta. Markku Kukkula, joka on vannoutuneesti asunut koko ikänsä kauppalassa, löysi M/S Ikaaliseksi nimeämänsä laivan läheltä.
– Purimo on monille tuttu Hämeenkyrön Kirkkojärveltä. Purimo-laivan asiakkaita onkin tulossa kesällä risteilylle nyt, kun laiva on uudella järvellä.

 

 

Kyrösjärven risteilyt joka viikolla

Missä on Kyrösjärven satamia, joihin M/S Ikaalinen pääsee, sinne risteillään. Kylpylän ja Wanhan kauppalan Laivarannan välillä laiva kulkee sunnuntaisin ja toripäivinä keskiviikkoisin.
– Satamia löytyy kylärannoiltakin: Ikaalisissa Mansoniemi, Luhalahti, Heittola ja teatterisatama Isoröyhiön Penijoenlahdella, Hämeenkyrössä Kauhtua, Viljakkalassa Haveri. Viitoitetuilla reiteillä voi ajaa huoletta; vettä riittää, sanoo kippari, joka jatkaa myös palomiehen työssään.

Kesällä ei ole viikkoa, etteikö M/S Ikaalinen olisi liikkeellä. Risteilyohjelma kertoo, että Markku Kukkula ryhtyi perheineen tosimielellä Kyrösjärvi-risteilyihin.
– Ei tämä mikään yhden kesän juttu ole. Katsoimme, mitä Ikaalisissa tapahtuu kesän aikana, ja rakensimme risteilyohjelmaa tapahtumien ympärille. Siellä pitää liikkua, missä väkeä on, Satu Rahkola ja Markku Kukkula sanovat.

M/S Ikaalinen vie Huopion markkinoille ja Seleentakusten kesäteatteriin, Kylpylään Iskelmäparatiisin aikaan ja Manso-Campingin rosvopaistille.

 

 

Lapsille Ti-Ti Nallea, aikuisille karaokea ja saunaa

Kyrösjärvellä lapset pääsevät Ti-Ti Nalle -risteilylle ja aikuiset laulamaan karaokea – saunomaankin. Toukokuisella saunaristeilyllä innokkaimmat löylyttelivät kolmisen tuntia.
– Sauna kootaan laivan kannelle saunaristeilyille ja tilauksesta. Ajetaan tuulioloilta sopivaan paikkaan, mihin voidaan laskea ankkuri. Uimaankin pääsee. Lauteille mahtuu 8–10 saunojaa. Tarina kylläkin kertoo, että joskus on ollut yhtä aikaa 24 saunojaa ja haitarinsoittaja, Markku Kukkula kertoo.

Lounasristeilyt alkoivat äitienpäivästä, ja toukokuulla pääsivät myös tilausristeilyt vauhtiin. Sopiva matkustajamäärä vaihtelee 40:n ja 75:n välillä sen mukaan, katetaanko ruokatarjoilu vai onko käytössä koko laiva kansipaikkoja myöten.
– Tilausristeilyt muokataan ihan asiakkaan toiveen mukaan. Ruoat tilataan paikallisilta kumppaneilta, ja sopimuksen mukaan on mahdollisuus myös omiin eväisiin. Juomat tulevat laivalta C-oikeuksin, Kyrösjärvi-risteilyjen yrittäjäpari kertoo.

Markku Kukkulan ja Satu Rahkolan lapset Katariina ja Aleksi Kukkula, kummityttö Sini Peltoniemi ja laivan entinen omistaja Seppo Savolainen toisena kipparina ovat lupautuneet avuksi. M/S Ikaalisen kesäkalenteri näyttää jo toukokuulla lupaavalta.

 

Päivi Seppälä