Monopoli lietekuljetuksissa kumottava

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Paula Ylénin kirjoitus jätehuoltopalveluiden valinnanvapaudesta ja kuntien elinvoimaisuudesta nostaa esiin kuntien ja kuntalaisten päätösvallan heikkenemisen. Koska olin alueellisen jätehuoltoviranomaisen (jätehuoltojaoston) jäsen vuodesta 2013 vuoteen 2017 ja koska asiaan liittyvät pöytäkirjat on poistettu netistä, haluan aukaista tehtyjä päätöksiä.

Käytännössä kaikki, viimeisessä vaiheessa vuonna 2015 hakemuksensa jaostolle lähettäneet kunnat kannattivat vanhan yrittäjävetoisen, kiinteistöhaltijan sopimusperusteisen lietteen kuljetusjärjestelmän säilyttämistä.

Esitin jaostossa 30.9.2015 hakemuksien suoran hylkäämisen sijaan jokaisen kunnan hakemuksen palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun. Siten olisimme voineet arvioida kuntakohtaisesti, kumpi järjestelmä täyttää paremmin jätelain laatuvaatimukset.

Pidin todennäköisenä, että kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kilpailuttama jätteenkuljetus ei täytä jätelaissa mainittuja edellytyksiä. Keskitetty kilpailutus vähentää tarjontaa alueella, jolloin kattavuus ja luotettavuus kärsivät. Yksikään jaoston jäsenistä, joiden joukossa oli esityksen tehneiden kuntien edustajia, ei kannattanut tekemääni ehdotusta.

Sydän-Hämeen lehdessä 15.11.2015 silloinen Tampereen apulaispormestari totesi: ”Jaosto oli kokouksessaan 30.9.2015 Raevaaraa lukuun ottamatta yksimielinen kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen siirtymisessä. Puolesta äänestivät niin maakunnan kuin keskuskaupungin, oikeiston kuin vasemmistonkin edustajat.”

Tampereen valtuustossa minulle väitettiin, ettei kukaan muu Pirkanmaalla lisäkseni ole huolissaan nykyisestä epäoikeudenmukaisesta tilanteesta. Tämä ei pidä paikkaansa. Niin moni asukas ja yrittäjä on ollut minuun yhteydessä. Olen vienyt eteenpäin saamiani viestejä, valitettavasti huonolla menestyksellä. Valtuustossa, vaalien lähestyessä, asian esille nostaminen herättää kiukkua. Enää päätökset tehneet luottamushenkilöt eivät perustele päätöksiään julkisuudessa. Asialle on laitettu Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Olemme nyt hyssyttelyvaiheessa. Virheellisen selvitykset sekä tarkoituksenhakuiset arvioinnit sisältävät pöytäkirjat on poistettu netistä. Uskotellaan, että asia on jo päätetty, siihen ei voi vaikuttaa.

Kuntavaalien jälkeen 2017 Tampereella tehtiin pormestariohjelma. Esitin siihen kirjausta viranomaiselimen paikkajaon muuttamiseksi tasan Tampereen ja maakunnan kesken, sekä palaamista takaisin yrittäjävetoiseen sopimusperusteiseen kiinteistöhaltijan järjestelmään mikäli asianosaiset kunnat niin haluavat. Kirjauksia ei tullut Tampereen pormestariohjelmaan. En allekirjoittanut pormestarisopimusta, koska käytännössä samalla kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n monopolijärjestelmä olisi sementoitu Pirkanmaan alueella.

Olen edelleen sitä mieltä, että koska päätöksiä ei pystytä lainmukaisesti, julkisesti ja yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää muuttaa.

Pieni askel järkevämpään suuntaan otettiin, kun Tampereen kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin 20. elokuuta yksimielisesti osana aloitettani ponsi omistajaohjauksen käyttämisestä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n.

Ponnessa edellytetään, että jatkossa paikallisilla yrittäjillä olisi tosiasiallinen mahdollisuus menestyä sako- ja umpikaivojen tyhjennyksien tarjouskilpailussa.

 

Aarne Raevaara
VaihtoehtoTampere valtuustoryhmän puheenjohtaja

 

Lue myös:

Kylillä kytee lietekapina – nettiadresseihin kerätään nimiä (12.12.2018)

Lukijoilta: Lietetyhjennykset tehdään lainsäädännön mukaan (13.12.2018)

Lukijoilta: Pölinää lokapöntössä (5.12.2018)

Lukijoilta: Jätehuollosta on tullut kuntien liiketoimintaa (29.11.2018)