Mobiiliopas johdattaa Hämeenkyrön vanhaan keskustaan

vanhat talotHankejohtaja Marianne Karhumaa toivoo, että Vanhat talot -tapahtuma ja mobiiliopastettu kierros herättäisi kiinnostuksen vanhojen rakennusten säilyttämiseen ja kunnostamiseen.

HÄMEENKYRÖ. Yrjö-Koskisentietä kulkiessa pääsee ihastelemaan toinen toistaan kauniimpia taloja, sillä Hämeenkyrön vanha kirkonkylä ja kirkonseutu on täynnä rakennuksia 1700-luvun loppupuolelta aina 1900-luvun alkuun saakka.

Sukupolvelta toiselle siirtyneet talot pitävät sisällään lukemattoman määrän tarinoita siitä, millaista elämä on joskus ollut.
– Huomasimme, että monet ohikulkijat vaikuttivat hyvin uteliailta talojen suhteen. Sitä olimme tietenkin myös me, joten päätimme tarttua toimeen ja koota alueen historiaa kaikkien kuultavaksi, hankevetäjä Marianne Karhumaa Hämeenkyrön Yrityspalvelut Oy:sta kertoo.

Nyt kulkijat voivatkin ottaa esille mobiililaitteensa, ja lukea kunkin talon vaiheista mobiiliopastetun kierroksen tarjoamasta arkistosta.

Palvelu on jatkoa Vanhat talot -tapahtumalle, jonka aikana pääsi tutustumaan yhteensä kolmeenkymmeneneen julkiseen ja yksityiseen kohteeseen.

vanhat talot

Nummisen vanha leipomo on nykyään yksityisomistuksessa, mutta siihen pääsee tutustumaan mobiiliopastetulla kierroksella.

 

Talojen historia on täynnä kiehtovia tarinoita

Tapahtuman järjesti ensimmäistä kertaa Hämeenkyrön vanhat talot ry vuonna 2014, ja toisen kerran, tällä kertaa kaksipäiväisenä, Hämeenkyrön Yrityspalvelut viime elokuussa.
– Vieraskirjoista löytyi parhaimmillaan yli kolmesataa nimeä. Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan päässeet vierailemaan alueella tapahtuman aikaan, joten nyt jokainen voi käydä omalla kierroksellaan aivan koska tahansa, Karhumaa iloitsee.

Menneiden vuosien tunnelmaa lähdettiin tavoittelemaan alueen asukkaiden avulla.
– Meidät otettiin avosylein vastaan, kun aloimme kerätä tietoa talojen historiasta. Pääsin kuulemaan mitä kiehtovimpia tarinoita ihan tavallisesta arjesta sekä erikoisemmista tapauksista, Karhumaa kiittelee.

Asukkailta tuli runsaasti materiaalia, kuten vanhoja valokuvia sekä lehtiä, joista oli vaikea valita lopulliseen tuotokseen tuleva sisältö.
– Halusimme pitää kierroksen tarinallisena, jotta se olisi helposti lähestyttävä. Kun ottaa vähän mielikuvitusta mukaan, se on kuin aikamatka vuosikymmenten taa.

Yhdistykselle on tärkeää, että vanhoja rakennuksia ja esineitä säilytetään, ja että niitä kunnostetaan oikein.
– Vain näillä keinoilla voimme pitää huolen siitä, ettemme unohda, mistä olemme tulleet. Toivomme, että voimme samalla myös inspiroida muita säilyttämään tarinoita, historiallisia paikkoja sekä esineitä, Karhumaa toteaa.

Mobiiliopastetun kierroksen löytää Hämeenkyrön matkailusivuilta osoitteesta maisematie.fi.

Heli Soini