Miten turvallisuus taataan?

Pääkirjoitus 29.8.2019

 

Kolmostiellä nähtiin sunnuntai-iltana hurja takaa-ajo, kun poliisiautot seurasivat kahta aseistautunutta miestä, joiden epäiltiin syyllistyneen edellisyönä Porvoossa kahden poliisin murhayritykseen. Tampereelta alkanut takaa-ajo jatkui kiihkeänä Ikaalisten Sikuriin asti, jossa epäillyt saatiin pysäytettyä. Tapahtumien kulkua seurattiin sosiaalisessa mediassa tiiviisti, sillä silminnäkijähavaintoja matkan varrelta oli lukuisia. Onneksi ja suorastaan ihmeen kaupalla kovavauhtisessa takaa-ajossa vältyttiin sivullisten loukkaantumiselta.

Porvoon ampumavälikohtaus ja sitä seurannut takaa-ajo, jonka aikana myös ammuttiin poliisia kohti, on huolestuttava ilmiö, joka on ollut havaittavissa jo pidemmän aikaa. Poliisiin kohdistuva väkivalta on viime vuosina lisääntynyt, ja viime viikonloppuna peräti kolmea poliisia loukkaantui ampuma-aseesta työtehtävässä.

Antti Rinne nosti Ylen pääministerin haastattelutunnilla esiin sen, että poliisiin kohdistuva väkivalta ja uhka on samalla hyökkäys koko yhteiskuntaa vastaan, sillä poliisi on yhteiskunnan itse asettama organisaatio järjestyksen ylläpitämiseksi. Suomalaisessakin mediassa on kirjoitettu siitä, että Ruotsissa on jo listattu alueita, jotka ovat erityisen hankalia ja niille mentäessä poliisin täytyy varautua erityisiin turvatoimiin. Poliisia vastaan suuntautunut väkivalta vie Suomeakin samaan suuntaan.

Yhteiskunnassa on vakavan keskustelun paikka siitä, miten Suomessa vältettäisiin Ruotsin kaltainen kehitys ja taattaisiin kansalaisten turvallisuus. Suomea on pidetty maailman turvallisimpana maana ja siihen pitää pyrkiä myös tulevaisuudessa. Se vaatii kuitenkin puuttumista nykysuuntaukseen, eikä vastaus löydy pelkästään poliisin määrärahojen lisäämisestä, vaan myös asenneilmapiiriin on pystyttävä vaikuttamaan.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja