Miten saada nuorten äänet kuulumaan?

Pääkirjoitus 21.3.2019

Vaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Olemme Oivassa pyrkineet tuomaan paikallisia edustajia lähemmäs äänestäjiä muun muassa viikottaisten gallupien keinoin. Viime viikolla kyselimme vanhustenhoivasta, tällä viikolla nostimme esiin yhtä tärkeän ihmisjoukon: nuoret.

Hehän tätä maailmaa kannattelevat harteillaan kun me olemme poissa pelistä. Moni ehdokkaista pitivätkin nuorten vaikutusmahdollisuuksia tärkeinä, joskin esimerkit olivatkin pääasiassa vain paikallisella tasolla.

Sanomalehtien Liiton tuoreesta tutkimuksesta selviää, että yläasteikäiset nuoret haluaisivat vaikuttaa yhteisiin asioihin nykyistä enemmän. Perjantaina tuo tutkimus heräsi henkiin, kun nuoret ympäri maailman lakkoilivat ilmastonmuutoksen puolesta. Myös meidän seutumme nuoret nousivat vastustamaan päättäjien passiivisuutta. Tarkoituksena oli herättää huomiota.
– Jos ihminen ei ole huomaavinaan jotakin asiaa, hän ei myöskään tee mitään asian eteen, perusteli kahdeksasluokkalainen Aino Rainti Hämeenkyrössä. Viisaita sanoja.

Kyseessä ei ollut huvikseen koulusta lintsaaminen niin kuin skeptisimmät saattoivat epäillä. Nuorilla oli päämäärä: aikuisilta vaadittiin selkeää suunnitelmaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Ei mikään ihme. Muuttuvan ilmaston pahimmat vaikutukset tuskin ehtivät näkyä eläkeikäisen arjessa niin paljon kuin vasta yläkoulua käyvän.

Ilmastolakon alkuun sysännyt ruotsalainen Greta Thunberg (s. 2003) on muuten nyt ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Hän lopetti lihansyönnin ja luopui kaiken turhan ostamisesta jo yhdeksänvuotiaana. Siinä esikuvaa vanhemmillekin.

Tutkimukset ja käytännön esimerkit heittävät romukoppaan ajatuksen passiivisesta ja välinpitämättömästä nuorisosta. Nyt meidän aikuisten tehtävä on miettiä, miten voimme saada nuorten äänet kuulumaan. Nuorisovaltuustot ovat hyvä alku, mutta riittävätkö ne vaikuttamisennälkäisille?

Ja nuoret, teidän ajatuksenne ovat meille toimituksessa yhtä tärkeitä kuin aikuistenkin. Julkaisemme mielellämme mielipidekirjoituksianne tällä samaisella sivulla.

Toivottavasti saamme niitä tulevaisuudessa entistä enemmän.

 

Nina Ylinen

tuottaja