Mitä kuuluu?: Millaisia kokemuksia on ylijäämäruokakaapista?

ruokahävikki ruoanlaittoRuokahävikkikaapin käyttö on sujunut Ikaalisissa mainiosti. Kuva: UutisOivan arkisto.

IKAALINEN. Liikuntahallin aulaan tuotiin marraskuun lopulla jääkaappi ylijäämäruoalle ikaalilaisten yhteiseen käyttöön. Jokainen voi tuoda kaappiin hyvälaatuista ruokaa, esimerkiksi ylijäämäruokaa, jota voi kuka tahansa hakea.

Miten paljon ruokaa on tuotu kaappiin, Ikaalisten kaupungin palvelupäällikkö Kaija Rönni?
– Tammikuussa annoksia oli tuotu jo 500, ja nyt on varmaan tuhannes annos jo menossa.

Onko kaapista myös haettu ruokaa?
– Hyvin ruoat ovat löytäneet tarvitsijansa. Laitoshuoltajalta kysyin, onko hän joutunut heittämään käyttämättä jääneitä ruokia pois, eikä pois ole heitetty ainuttakaan kippoa. On ollut sellaisiakin tilanteita, että kun kaupungin ylijäämäruokaa tuodaan kaappiin, sitä on jo oltu odottamassa. Ruoat ovat menneet suoraan odottajien kasseihin.
– Etupäässä kaappiin on tuotu ruokaa kaupungin puolesta, ja satunnaisesti sitä ovat tuoneet muutkin.

Onko kaapista saatu palautetta?
– Palautteena on lähinnä se, ettei ”kaapissa ole ikinä ruokaa”. Halukkaita ruoanhakijoita olisi enemmän kuin ruokaa tulee.

Onko ruokakaappi täyttänyt odotukset?
– Kaupungin ylijäämäruoan osalta odotukset ovat täyttyneet hyvin. Toivottaisiin, että yksityiset ihmiset ottaisivat ruokakaapin enemmän omakseen. Alkuun kaappiin oli tuotu esimerkiksi meetvurstipakkauksia, ja sinne voi edelleen tuoda sellaista ruokaa, mitä säilytetään jääkaapissa. Esimerkiksi näkkileipää sinne ei siis voi tuoda.

Ollaanko ruokakaappiin tyytyväisiä?
– Kaupungin puolesta ollaan tyytyväisiä. Henkilö, joka pitää kaappia puhtaana on kertonut, että kaappi toimii hyvin, ja järjestelmää pidetään hyvänä. Esimerkiksi mitään ilkivaltaa ei ole ollut, vaan käyttäjät ovat olleet fiksuja.

 

Liisa Raipala

 

Mitä kuuluu? -juttusarja tekee lyhyitä päivityksiä aiemmin uutisoituihin asioihin. Jos haluat tietää, mitä jollekin asialle kuuluu, lähetä meille sähköpostia: toimitus@oivaseutu.fi