Mitä käytät omasta maasta?

Pääkirjoitus 3.10.2019

 

Kotimainen ruoka on aihe, joka on monia suomalaisia lähellä ja jonka arvostus on viime aikoina entisestään noussut. Kotimaisen ruuan turvallisuutta ja laatua vartioidaan muun muassa viljojen ja kasvien osalta tarkalla torjunta-aineiden säätelyllä ja eläintuotannossa antibioottien käytön valvonnalla. Yksi hyvä esimerkki kotimaisen ruuan turvallisuudesta on salmonellattomat kananmunat. Aika harvassa maassa maailmalla uskaltaa raakaa kakkutaikinaa nuoleskella vatkaimista, vaikka meillä Suomessa suurin osa kotileipureista taitaa niin tehdä.

Kotimainen ruoka on, paitsi laadukasta, myös ympäristöystävällistä. Kun ruoka tulee kotimaasta, läheltä, ympäristöä säästetään turhilta kuljetuksilta. Oman maan ruuan tuotanto on tärkeä tekijä myös työllistäjänä, sillä työ kotimaisen ruuan ympärillä tarjoaa elantoa paitsi viljelijöille, myös elintarviketeollisuuden, kuljetuksen ja kaupan parissa työskenteleville.

Ruuan lisäksi suomalaisten hyvinvointi ja kansantalous on aina rakentunut vahvasti metsätalouden ympärille. Metsäteollisuus tuo tälläkin hetkellä yli 20 prosenttia Suomen tavaraviennin tuloista. Metsäteollisuus tarjoaa myös runsaasti työtä erityisesti maakunnissa. Metsänomistajia Suomessa on yli 600 000.

Kotimaisen ruuan tulevaisuuden kannalta yksi tärkeä tekijä on se, että hinta on pystyttävä pitämään kilpailukykyisenä. Sellaisena, että kaikilla suomalaisilla on varaa halutessaan valita kotimainen. Niin maa- kuin metsätaloudessa on pystyttävä vastaamaan myös ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Tämän Oivan välissä on Omasta maasta -teemaliite. Saman teeman ympärillä julkaistaan tällä ja ensi viikolla liite 85 paikallislehdessä ympäri Suomea. Omasta maasta on teema, joka yhdistää ja josta on paljon kerrottavaa joka puolella Suomea. Meillä kerrotaan muun muassa maatilojen elämän muutoksista viime vuosina, Viljakkalasta tulevasta kaurasta sekä luonnon aineksista valmistettavasta kosmetiikasta.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja