Mistä helpotusta lääkäripulaan?

Pääkirjoitus 22.8.2019

Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa on podettu lääkäripulaa jo pidemmän aikaa. Tälläkin hetkellä molemmissa terveyskeskuksissa on lääkärin virkoja auki, mutta molemmissa kunnissa tilanteen odotetaan syksyn myötä hiukan helpottavan.

Lääkäripula vaivaa toki terveyskeskuksia ympäri maata, mutta silti voisi ajatella, että seutumme sijainti on niin hyvä, että virat kiinnostaisivat. Kuntiemme terveyskeskukset eivät ole edes niitä kaikkein pienimpiä, joissa yksi lääkäri joutuisi hoitamaan kaikki potilaat.

Yhtenä keinona lääkärien houkuttelemisessa Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa aiotaan nyt kokeilla sitä, että iltapäivystys lyhennettäisiin kesän tapaan iltakahdeksan sijasta kuuteen. Jos iltapäivystyksen lyhentäminen käy porkkanasta, se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen asia. Kovin vahvasti palkalla kilpaileminen ei kuntien kannalta ole järkevää tai edes mahdollista nykyisessä taloustilanteessa.

Potilaiden kannalta mukavinta olisi, jos virat saataisiin vähitellen täytettyä lääkäreillä, jotka sitoutuisivat tänne pidemmäksi aikaa. Pysyvyydessä tärkeä tekijä on se, että työpaikalle olisi joka aamu melko mukava tulla. Aika moni nostaa tänä päivänä työssä viihtymisen vähintään palkan veroiseksi kriteeriksi työpaikan valinnassa. Työssä viihtymisellä ei tarkoiteta sitä, että töissä pitäisi olla aina kivaa, vaan sitä, että työilmapiiri on hyvä ja työmäärä pysyy kohtuullisena. Työn määrässä avoinna olevien virkojen täyteen saaminen on kriittinen tekijä.

Uuden hallituksen vaatimus, että kiireettömälle hoidolle asetettaisiin viikon hoitotakuu, lisää entisestään terveyskeskusten painetta paikkojen täyttämiseen.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja

 

 

Lue myös: Terveyskeskusten päivystysajat saattavat lyhentyä (22.8.2019)