Missä on isännöitsijän vastuu?

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Haluan selventää UutisOivassa 29. elokuuta julkaistua Miksi näin? -palstalla käsiteltyä uutista ”Karhukirje tuli, vaikka vuokrat on maksettu”.

Tunnen tapauksen hyvin ja mielestäni se on varoittava esimerkki vuokralaisen turvattomuudesta. Kyse on 26. elokuuta saapuneesta maksumuistutuksesta, jossa karhutaan kokonaan tai osittain maksamattomia vuokria 5. huhtikuuta 2018 lähtien. Loppusumma 1 879,97 euroa sisältää viivästyskorkoja 105,07 euroa. Eräpäivä 30. elokuuta on asetettu neljän päivän päähän, jonka jälkeen maksu siirtyy perintäyhtiölle perittäväksi.

Hämeenkyrön kunnan vuokra-asuntoyhtiö Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy:n isännöitsijä Kari Luomanperän mukaan maksuhuomautuksen syy voi olla esimerkiksi, että on maksettu vanhalla viitteellä tai ilman viitettä ja muistutuksia menee kuukausittain.

Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy lähettää vuokralaisille vuosittain pankkisiirron, jossa oleva viite on pysyvä. Pankkisiirrossa on myös maksettava summa, mutta se voi tietenkin muuttua, jos esimerkiksi asumistuki alkaa tai loppuu kesken vuoden. Asumistukea saava vuokralainen maksaa vain omavastuun ja asumistuen loputtua koko vuokran. Maksetut vuokrat ohjautuvat viitteen mukaan aina kyseisen vuokralaisen maksamiksi.

Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy lähetti uuden pankkisiirron välille 5. tammikuuta 2019 – 5. helmikuuta 2019 ja siinä perittävä vuokra oli alennettu vuoden 2017 tasolle! Myös viite oli muuttunut edellisestä vuodesta. Viimeisin pankkisiirto on voimassa 5. maaliskuuta ja 5. joulukuuta 2019 välisenä ajan ja siinä vuokra on määritelty taas vuoden 2018 tasolle, vaikka saatekirjeessä sanotaan vuokrien nousseen 1-3 prosenttia. Viite pysyy samana koko vuoden.

Kyseinen maksumuistutus sisältää 5. huhtikuuta 2018 lähtien laajan selvityksen tilitapahtumista ja siinä on lukuisia virheitä. Esimerkiksi vuoden 2018 vuokra on pienempi kuin sen vuoden pankkisiirrossa, maksetut omavastuut on kirjattu väärin tai yli vuosi maksupäivän jälkeen (ei ihme, että viivästyskorkoa kertyy) ja kolmen kuukauden täysimääräiset vuokrat puuttuvat kokonaan. Missähän ne rahat ovat?

Onneksi kaikki kuitit maksetuista vuokrista 3. huhtikuuta 2018 lähtien ovat tallella ja osoittavat, että kaikki vuokrat on maksettu ajallaan joko omavastuuna tai täysimääräisenä käyttäen oikeita, ajantasaisia viitteitä.

Herää kysymyksiä: miksi vuokria karhutaan lähes puolitoista vuotta jälkikäteen. Millainen maksurekisteri isännöitsijällä on käytössä, mikä on käytettyjen maksuviitteiden merkitys, entä jos vuokralainen olisi kirjeen saapuessa matkoilla tai ei osaisi tai ehtisi etsiä kuitteja yli vuoden ajalta?

Tämä vuokralainen on nuori, asiansa hoitava henkilö, jolle perintäyhtiön listalle aiheettomasti joutuminen olisi haitallista. Mikä olisi silloin isännöitsijän vastuu?

 

Kaija Viitala

Hämeenkyrö

 

 

Lue myös: Miksi näin?: Isännöitsijän vastaukset poikivat yhteydenottoja karhukirjeistä (5.9.2019)

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803