Millaista hoitoa tulevaisuudessa annetaan?

Pääkirjoitus 31.1.2019

Sote-uudistusta odoteltaessa isot terveysalan toimijat ovat ostaneet maakunnista vanhusten palvelutaloja ja muita alan laitoksia itselleen.

Moni yksityinen, pieni toimija on nähnyt viisaana myydä liiketoimintansa isolle yritykselle, koska tulevaisuus on näyttänyt epävarmalta. Myös kunnat ovat tehneet paljon siirtoja, joissa sosiaali- ja terveyspalveluja on siirrytty ostamaan yksityisiltä toimijoilta.

Esperi Care nousi valtakunnallisiin otsikoihin viikonloppuna, kun Valvira sulki Kristiinankaupungissa sijainneen hoivakodin laiminlyöntien takia.

Jo alkuviikon aikana on noussut julkisuuteen, että ongelmia on ollut myös monessa muussa yhtiön yksikössä. Vaikka Esperi Care saa nyt julkisen ryöpytyksen, ongelma on huomattavasti laajempi.

Alkuviikon aikana vastaavista ongelmista on kiirinyt viestiä muun muassa Attendon yksiköistä. Myöskään kuntien itse tuottamat palvelut eivät monessakaan kunnassa selviä puhtain paperein.

Suomalaisen vanhustenhoidon syöksykierteestä on puhuttu jo pidempään. Nyt luupin alle on syytä ottaa tasapuolisesti niin kunnalliset palvelut kuin kuntien yksityisiltä toimijoilta tilaamat palvelut. Keskustelussa ei pidä unohtaa, että jo kilpailutusvaiheessa kunta asettaa kriteerit, joita se palvelun tuottajalta edellyttää.

Se on myös velvollinen valvomaan niiden noudattamista.

Alkanut keskustelu kantaa varmasti huhtikuussa käytäviin eduskuntavaaleihin asti.

Toivottavasti keskustelu ei jää pyörimään ainoastaan hoitajamitoituksen ja yksityistämisen ympärille, vaan pureutuu laajemmin kysymykseen, millaista hoitoa haluamme tulevaisuudessa yhteiskunnassamme tarjota ja saada?

Sote-kentän toimivuus on koko Suomen tulevaisuuden kannalta keskeinen tekijä.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi puntarilla ovat kansalaisten tasa-arvo ja koko hyvinvointiyhteiskunnan uskottavuus.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja

 

 

Lue myös: Esperi Care Oy:llä on hoivakodit Luhalahdessa ja Viljakkalassa (31.1.2019)