Miksi yhteistyötä tehdään kiinalaisten kanssa?

UutisOiva julkaisi viime viikolla pitkän jutun monilla kuvilla kiinalaisen ryhmän kouluvierailusta Ikaalisiin. Tarina oli tuttuun tapaan kivapuhe-kirjoitettu ja antaa yltiöpositiivisen ja puolueellisen kuvan heidän vierailunsa todellista tarkoitusperästä. Jopa lapsien kommentit oli otettu mukaan värittämään juttua haluttuun suuntaan. Tämä on mielestäni halpamaista ja surullista toimintaa paikallislehdeltä.

Kun asiasta aikanaan päätettiin ryhmien välisissä keskusteluissa olin ainoana valtuutettuna vastaan koko vierailuideaa, koska näen asian ennen kaikkea arvokysymyksenä, josta ei voi joustaa. Näen erittäin vahingolliseksi Ikaalisten julkisuuskuvan kannalta, että edistämme yhteistyötä maan kanssa, jossa on vallassa mielestäni epäterve ideologia.

Todelliset tarkoitusperät tällä vierailulla ovat mielestäni samankaltaiset kuin yritysvakoilussa. Nyt he ovat imuroimassa lisää henkistä pääomaa maahansa ja ottavat kaiken irti näistä hyödyllistä hölmöistä, jotka tarjoavat osaamistamme ja maailman parasta peruskoulua sinne vietäväksi. En näe itseisarvona sitä, että kouluvierailut tapahtuvat juuri Kiinasta, vaan ne voisivat sen sijaan tulla esimerkiksi ystävyyskunnistamme Saksasta, Ruotsista ja Virosta, jotka mielestäni sopivat paljon paremmin samoihin eurooppalaisiin arvoihin kuin mekin.

Uskon, että oma Y-sukupolveni ja jälkeeni tuleva Z-sukupolvi ajattelevat maailmaa arvolähtöisesti. Toivon, että kuntalaiset ja päättäjät ajattelevat tätä kouluvierailuasiaa nimenomaan arvojen kautta ja miten suhtautua tällaiseen yhteistyöhön. Itse en tätä kiinalaisten vierailuajatusta hyväksy, vaan haluaisin samaistaa meidän eurooppalaisten ystävyyskuntiemme joukkoon mihin oikeasti kuulumme.

 

Ville Kartaslammi
kaupunginvaltuutettu PS

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803