Metsissä ja vesillä liikkujat huomio: Hämeenkankaalta tarvitaan havaintoja

ulvaanharju hämeenkangas luonto

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI. Metsähallitus kerää tietoja valtion metsissä ja vesillä liikkujilta.

Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat osallistua Etelä-Suomen alue-ekologisen verkoston päivitykseen ilmoittamalla valtion mailla havaitsemiaan arvokkaita luontokohteita ja muita havaintoja.

Projektipäällikkö Suvi Haapalehdon mukaan tietoja on saatu sadoilta ihmisiltä ja monet ovat ilmoittaneet useita kohteita.

Kuitenkin esimerkiksi Hämeenkankaalta havaintoja on toistaiseksi niukalti.

Hämeenkangas on monikäyttömetsä. Suvi Haapalehto iloitsee siitä, että tällaisten metsien luontoarvot kiinnostavat ihmisiä.

Hänen mukaansa ei haittaa, vaikka luontokohteiksi ehdotetaan kohteita, jotka ovat jo mukana alue-ekologisessa verkostossa.
– Se pikemminkin korostaa kohteen arvoa. Joitakin ehdotuksia on tehty myös valtion maiden ulkopuolelle.

Ilmoituksia eri puolilta Suomea on tehty muun muassa lähteistä, harvinaisempien lintujen lammista ja reviireistä, kanalintupaikoista, hanhisoista, hyvistä marjapaikoista ja rehevistä soista.
– Kaiken kaikkiaan minua ilahduttavat nämä kohteiden tarkat sanalliset kuvaukset, samoin se, että ihmiset tunnistavat vanhan metsän piirteet, erijaksoisuuden, korpien lahopuuston ja kosteuden sekä paikoin jopa nuo kasvillisuudeltaan rehevät paikat, Metsähallituksen projektipäällikkö sanoo.

Kohteita voi ilmoittaa maaliskuun 10. päivään www.metsa.fi/vaikuta -verkkosivun karttapohjaisessa kyselyssä.

Ehdotukset tarkistetaan, viedään paikkatietojärjestelmään ja aineistoa käytetään alue-ekologisen verkoston päivityksessä.

 

Päivi Seppälä