Matematiikkakilpailu on myös stressitesti

Hämeenkyrön yhteiskoulun matematiikkapenaalin terävimmät kynät. Einari Sulkusalmi (matematiikkakilpailun 2.), Onni Koskela (1.) ja Leevi Piittala (3.)

HÄMEENKYRÖ. Peruskoulun matematiikkakilpailun alkukilpailujen tulokset ovat selvillä, ja Hämeenkyrön yhteiskoulun ykkönen ylsi pisteen päähän koko Suomen Top 100 -listalta. Onni Koskela keräsi 29 pistettä kahdeksan tehtävää sisältäneestä kokeesta, jonka enimmäispistemäärä oli 48.
Toiseksi ylsi Einari Sulkusalmi 26 pisteellä ja kolmanneksi Leevi Piittala, jonka pistesaalis oli 22. Matematiikkamitalistit palkittiin kunniakirjoilla ja täytekakkutarjoilulla torstaina.

– Maksimipisteiden saaminen tästä testistä on lähes utopiaa, koska aikaa tehtävien tekoon on vain 45 minuuttia, toteaa matematiikanopettaja Juho Tervo.
Valtakunnalliseen kilpailuun valmistaudutaan kouluilla eri tavoin. Hämeenkyrössä siihen ei valmistauduta. Ei ainakaan preppaamalla oppilaita esimerkiksi vanhoja kilpailutehtäviä harjoittelemalla.

Osallistuminen kilpailuun on vapaaehtoista, mutta opettajat myöntävät houkuttelevansa kisaan oppilaita, joilla heidän mielestään on edellytyksiä siinä menestyä. Hämeenkyrössä kokeeseen osallistui tänä syksynä 22 oppilasta, joista viisi on kahdeksasluokkalaisia.  Kisassa pärjääminen voidaan opettajien mukaan huomioida arvioinnissa myönteisenä seikkana, mutta mahdollisesti heikko pistesaalis ei vaaranna kouluarvosanaa.

Kärkikolmikon mielestä kilpailutehtävien suurin haaste oli nimenomaan lyhyt suoritusaika.
– Aikaraja stressasi ja nopeus oli laskemisessa tarpeen, Piittala totesi.

Sulkusalmi kertoi onnistuneensa tehtävien arvioinnissa melko hyvin.
– Jos tehtävä vaikutti liian vaikealta, siirryin nopeasti seuraavaan.

Kilpahiihtoa harrastava Koskela totesi kilpailukokemuksista olleen kokeessakin hyötyä.
– Pystyin keskittymään hyvin. Uskon, että paineensietokyky on parantunut urheilemisen myötä, nuori mies sanoi.

Nuorukaisten peruskoulutaival päättyy ensi keväänä, ja Sulkusalmi aikoo jatkaa paikallisessa F.E. Sillanpään lukiossa. Koskelan suunnitelmissa on Vuokatin urheilulukio, missä hiihtoon panostaminen onnistuisi hyvin opintojen ohessa.
– Toinen vaihtoehto on Tampereen lyseon lukio, Koskela sanoo.
Piittala ei ole kovin täsmällisillä jatkosuunnitelmilla vielä päätään vaivannut. Lukioon hän kuitenkin arvelee jatkavansa.

Sakari Ilomäki